Sevdiğiniz Şey Olun, Yaptığınız Şey Değil!

İngilizce’de insan “human being” olarak geçer.
Beingolmak fiilidir, yapmak değil.
Ancak biz günlük yaşamımızda olmaktan çok yapmaya odaklanıyoruz. Yaptıklarımızla kendimizi tanımlamaya, özdeşleşmeye başlıyoruz. Tanıştığımızda bile ilk sorulardan biri “Neler yapıyorsunuz?” olur. Tüm bunların ötesinde belki de en kritik olanı aksiyonlarımızı herşeyi kontrol etme arzumuzdur.

“Özgünlük, kim olmamız gerektiği ile ilgili düşüncelerimize aldırmamak ve kim olduğumuzu kucaklamanın günlük uygulamasıdır.” [Brené Brown]

Herkesin takdir ettiği bir işiniz mi var? Yoksa tam tersi herkesin takdir edeceği bir iş, bir pozisyon peşinde mi koşuyorsunuz? Yoksa çoktan bıraktınız kariyer peşinde koşmayı, kendi işinizi yapma hayalleri mi kuruyorsunuz? Kendi işinizle hedefiniz kendi başınıza para kazanmak mı? Yoksa sevdiğiniz bir işi mi yapmak? Ya da sadece başım rahat olsun, kazandığım bana yeter mi diyorsunuz?

Ne yapıyorsunuz yapın, iş o soru sorulduğu zaman nasıl hissettiğimizde? “Eee, ne iş yapıyorsunuz?”

Kafanızdan aşağı kaynar sular mı iniyor, yoksa bazılarının yaptığı gibi unvanınızı isminizin başına mı ekliyorsunuz? Ya da bunu anlatmak çok mu zor? Yoksa sadece sorudan mı rahatsız oluyorsunuz? Soru sizin değerinizi yaptığınız işle bağdaştırıyor gibi mi geliyor? Hatta durum bir karşılaştırma gibi mi? Lakin siz cevabı verdikten sonra karşıdaki kişiye aynı soruyu sormazsanız ayıpmış gibi hal alacak durum…

İş, Unvan, Etiket

Bu başlangıç sorusu belki de insanları gerçekten tanımamıza engel oluyordur. İş, unvanlarımız ve diğer etiketler yanlarında birçok varsayımlar getiriyor. Mühendis kafalı, sanatçı yaratıcılığı, finansçı duygusuzluğu, öğretmen sabrı, memur işte, doktor asosyal vs vs… Doğal olarak bu varsayımlar kişiden kişiye, kültürden kültüre değişimler gösterecek olsa kişinin gerçek özelliklerinden çok olabilir.

Şu nasıl olurdu?

“Şu anda bankada çalışıyorum ama hayatımda bir arayış halindeyim, en çok sevdiğim şey tiyatro… Para diye bir şeyin olmadığının da farkında vardım, kendimi besleyecebileceğim bir meslek arıyorum. Tiyatro izlerken kendimden geçiyorum. İnsanlarla bir oyunda bile bir olmak harika bir duygu…”

Şöyle sorular sorsak:

Hayatınızda en çok keyif aldığınız şeyler neler?
Kendinizi ne zaman canlı ve hayat dolu hissediyorsunuz?

Bunlar sadece yakın olduklarınızla yaptığınız konuşmalara benziyor değil mi? İnsanların etiketleri yerine gerçekten kim olduklarına, ne yapmaktan keyif aldıklarına odaklanmak belki bu “Ne iş yapıyorsun?” sorusundan daha samimi olacaktır.

Artık kendinizi daha uygun bir dille tanıtmak için bir devrime hazır mısınız?

Sizi heyecanlandıran olaylar, hobiler, aktiviteler… Sizi canlandıran, hiç yorulmadığınız, yaptıkça daha fazla hissettiren işler…

Peki tam bunları yazdıktan sonra, acaba bu işlerle mi uğraşmak isterdiniz?

Bu işlerle bir olmak mı sizi hayatla bütünleştirebilir miydi?

Sema dansının dinamiği içindeki dinginlik ve huzur mudur bu?

Önceki İçerikİdeal Kiloya Nasıl Ulaşırız?
Sonraki İçerikGenç Yaprağın Masalı
Deniz Öztaş
TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı. Bir nefeslik mola verilen durakta kendini öğrendiklerini uygulama ve paylaşmak amacıyla araştırmaya ve yazmaya başladı… Önce insanoğlunun hayatında önemli bir yeri olan bilinçaltını inceledi. Daha sonra bireylerin de ötesinde onları derinden yönlendiren kolektif bilinçaltına merak sardı… 2014 yılında Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesinde Öğretim Görevlisi olarak dersi vermeye başladı. 2011 yılında tanıştığı Psikolog Bert Hellinger’in çalışması Aile ve Organizasyon Sistemi Terapisi konusunda eğitimleri Svagito Liebermeister ve Ralph Willmann‘dan aldı. Hem şirketlere hem de bireylere uygulanabilen Aile ve Organizasyon Sisteminin Uygulayıcısı olarak çalışmaya devam ediyor. Yasemin Sungur ile tanıştığı 2010 yılından beri ondan aldığı ilhamla MARTIDAŞ Öztaş olarak yazılarını paylaşmaya devam ediyor. Gezmeyi, kitap okumayı ve film seyretmeyi çok seviyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz