Geleceğin Bilgisi Bulutların Üzerinde…

İş dünyasının hızına yetişmek, dahası dünyanın hızına yetişmek ne mümkün?! Ama yapacak birşey yok… O halde o çarkın dişlilerine sıkışmamak için ona ayak uydurmak önemli…

IT‘nin ise yönetimsel iş fonskiyonlarını destekleyici bir departman olması onun hızla değişen stratejilere çevik cevap verebilmesi gerekliliğini doğrurur. IT’nin görülmeyen kalitatif değeri her geçen gün bu ölçeğe göre daha bir puanlanır oldu…

Sürekli artarak değişimle iş birimleri (IT’nin tanımıyla business) “HEMEN!” derken zamane IT’sinin “Bir ara bakarız!” diye karşılık vermesi artık anlayışla karşılanmıyor.

Öte yandan KOBİ’lerin kurumsallaşmadaki aşması gereken en büyük engellerin başında bilgi ve teknoloji yatırımları ile otomasyon geliyor. Bulut bilişim ise maliyet konusunda önceki yazılarımda bahsettiğim avantajlarıyla KOBİ’lere de hizmet ediyor.

Yeni Dünyada Bilgi Teknolojilerinin Haritası Değişmeli!
Bilginin lokaldeki makinalar yerine veri merkezlerine taşındığı bulut bilgi işlem internetin üçüncü aşamasına (Web 3.0) karşılık düşüyor. Getirdiği en önemli yenilik, bilgisayar uygulamalarının da servis olarak ağ üzerinden kullanılabilmesi. Telekomünikasyon olanaklarındaki gelişme ve sanallaştırmanın sağladığı kapasite artışı, bu çağın anahtarı.

Sanallaştırma ile başlayan süreç esneklik, reaksiyon hızı, verimlilik ve etkinlik ihtiyacındaki yetersizliklerin açığa çıkmasıyla bulutun önemini biraz daha kanıtladı.

Gelecek dünya işbirliğinin ve semantik ağların zamanı olacak ki uzmanlıklar genişledikçe işler daha granülize hal alacak. Mobilitenin artması ve entegrasyon ihtiyaçları ile depolama sistemleri, yazılımların konuşması, iletişimin ortak kanala yayılması daha da önem kazanacak.

Şirketler durumu yabana atmayıp geleceğin bilişim yol haritasını kendilerini uydurmalı. Neden mi? Çok değil 2 ila 5 yıl arasında bütün IT yol haritaları değişime uğramak zorunda kalacaklar…

Gartner’a göre mevcut pazar büyüklüğü 50 milyar dolar iken yükselişin başlayacağı 2013′e kadar 150 milyar dolar gibi bir pazar büyüklüğü tahmin ediliyor. Yöneticilerin yaklaşık % 60′ı bulut bilişimi gelecek yıl için uygulama planlarına aldı bile… 2011 ilk 10 stratejik teknolojisi‘nin 1. sırasında CLOUD COMPUTING yer alıyor.

Zaman, Para ve Kaynağın Doğru Elçisi
Bir zamanlar iş zekasının “doğru zamanda, doğru kişiye, doğru…” hep doğru yolu nasihat edinen mottosu form değiştirmeden bulutun misyonu oldu; “IT kabiliyetlerini çevik dinamik hizmetleri, doğru maliyet ve doğru hizmet seviyesinde sağlayabilmek”

“Paramız var, bol da yerimiz var” diyen firmaların IT yöneticileri bilmese de finans direktörleri çok iyi bilir ki her duran varlık amortismanı ve on-going (running) ya da koşaduran maliyetler (bakım, lisans vs…) yüzünden evin önünde duran otomobil gibi bütçenizi içten içe kemirir durur.

Green IT (Yeşil IT) ve Software-as-a-Service (SaaS) alanlarının da gelişim platformu olan bulut bilişim (cloud computing) üst düzeyde ölçeklendirilebilir olan IT kaynaklarını sunmaya ve kullanmaya yönelik yeni bir model ancak alacağı yolun henüz daha başında!

Bulut bilişimi sağlama (service delivery) metotları yani diğer deyişle sunum ve yayım modelleri arasında;

IaaS: Infrastructure as a Service ile altyapı stratejisini bulut bilişim üzerine kurmak

PaaS: Platform as a Service ile bulut uyumlu uygulamaların geliştirme platformları

SaaS: Software as a Service ile ağ üzerinden bir uygulama ya da hizmeti doğrudan bir servis olarak sunmak yer alıyor.

Uzun dönemde, IT organizasyonları bir servis sağlayıcı olarak işlevsellik göstermeye başlayacak. Bu da “IT Governance” açısından ciddi bir geçiş dönemi ihtiyacını ortaya çıkaracaktır.

Gelecek bulutların üzerinde… Peki biz neresindeyiz?

Önceki İçerik( kuytu )
Sonraki İçerik40 +
Murat Girgin
İş Analisti, İş Zekası Proje Yöneticisi, IT Profesyoneli

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz