Bilim okuryazarlığının ve toplumda bilimsel düşüncenin gelişmesi amacı ile yürütmekte olduğum İlk Teleskobum sosyal sorumluluk projesi, 2012’deki son etkinliği 01 Aralık tarihinde gerçekleştirdi. Tarsus Güçbirliği Vakfı destekleri ile yapılan el yapımı teleskop ile Mersin – Tarsus ilk teleskobuna kavuşmuş oldu.
Namrun (Çamlıyayla), Darıpınarı Yatılı İlköğretim Bölge okulunda düzenlenen törenle yayla çocukları ve halkı artık yıldızlara daha yakın.
Şehirde yaşamak başka bir şey… Nerede ise bütün imkânlar belki elimizin altında. Lakin şehirdeki çocuklarımız Büyük Ayı Takımyıldızını dahi ışık kirliliği sebebi ile göremeyecek durumda. Yayla çocukları bu açıdan çok şanslı. Çünkü ellerini uzatsa bütün yıldızlar sanki avuçlarında.
“Aman canım yıldızları göremiyorsak, ne olmuş?” demeyin, demeyelim. Yıldızlı bir gökyüzüne sahip olmak ve onu seyredebilmek insana keyif ve huzur verir. İnsana nereden geldiğini, nereye gideceğini gösterir. Hayatımızda karşılaştığımız sorunlarımızın aslında ne kadar küçük olduğunun kanıtıdır. Afra tafralarımızla kibrimizin boyunun ölçüsünü alacak kadar muazzam bir büyüklüğe sahiptir. Bu küçük dünyanın küçük bir köşesinde sadece küçük bir zaman diliminde yaşadığımızı ve bu yüzden sevgi ve barış içinde yaşamamız gerekliliğini gözler önüne serer. Bir yıldıza dokunmanın bir insana dokunmaktan daha kolay olduğunu gösterir. İnsanlara dokunabilmek için yüreklerimize sevgi tohumları serper.
İşte bu yüzden ışıltısız bir gökyüzünde yetişiyorsak ve/veya ona bakmayı unutuyorsak giderek önce kendimizden, sonra doğadan ve insanlardan uzaklaşırız.
Kendini tanımayan bir birey kendini Kaf dağında Denne typen hjul er vanlig i amerikansk roulette . sanacak, dünyanın merkezi gibi görecek, diğer yerlerde olup bitenden bir haber ve/veya edindiği bilgilerden hangisi doğru hangisi yanlış sorgulama yeteneğinden giderek uzak yaşamaya başlayacaktır.
Gökyüzü bu yüzden ışıltılı olmalıdır. Doğayı ve çevreyi koruma bilincimiz kadar gökyüzünü de ışık kirliliklerinden korumamız gerekliliğini farkına varmamız gerekmektedir.
Namrun (Çamlıyayla) çocukları gökyüzünün ışıltısı altında yaşıyorlar. Belki isimlerini bilmiyorlar ama gökyüzündeki cisimleri tanıyorlar. Büyük Ayı Takım Yıldızı’ndan tutun da Ülker Açık Yıldız Kümesi’nin dahi varlığının farkındalar. Abla, orda bir ışık kümesi var, her akşam görüyorum, bu nedir diye soruyorlar. Elleri ve vücutları titrese dahi yıldızların ışığı ile ısınmak onlara mutluluk veriyor. İşte sizlere o geceki gözlem etkinliğinden birkaç diyalog.
Ellerini birbirinin omzuna atmış, birbirlerini ısıtmaya çalışan iki erkek kardeşimiz teleskobun başında yeniden kendilerine sıra gelmesini bekliyor ve biri diğerine diyor ki: ‘Oğlum dondum, dondum, ama çok güzeller, bir daha bakalım’…
Kol kola girmiş üç küçük kız kardeşimizin teleskop hiç umurlarında değil. Kalabalığın arasından sesleniyorum. Siz baktınız mı teleskoptan? Gelen yanıt: ’Yok abla biz her gece bakıyoruz zaten’. Gelin bir de teleskoptan bakın… Geliyorlar, bakıyorlar… Tepki şu: ‘Vay canınaaaaa ışıl ışıl, çok güzel, elmas gibiler…’
Velhasıl uzun lafın kısası gökyüzünün gerçek ışıltıları onların gözlerine yansıyınca ayaklarım yerden kesiliyor.
Namrun (Çalıyayla)’da bizleri yıldızların altındaki yayla çocukları ile kavuşturan, yeryüzündeki ışıltılarla, gökyüzündeki ışıltılar arasında köprü olmamızı sağlayan, Tarsus Güçbirliği Vakfı Başkanı Sayın Fuat Togo ve değerli vakıf üyelerine, Belediye Başkanı Sayın İsmail Tepebağlı’ya, Çamlıyayla Kaymakamı Sayın Sayın Gülhani Ozan Sarı’ya, Garnizon Komutanı Sayın Gürcan Özdilek’e, Daire Amirlerine, çevre köy muhtarları, çevre köy okulları öğretmen ve öğrencilerine, etkinliğin gerçekleştirildiği Darıpınarı Yatılı İlköğretim Bölge Okulu yönetici, öğretmen ve öğrencilerine, tüm katılımcılara,
projemizin her daim destekçisi Sayın Prof. Dr. Ethem Derman (kendisi de Namrun doğumludur) ve eşi Sayın Semra Derman’a, İstanbul Üniversitesi’nden Astronom Süleyman Fişek ve Ankara Üniversitesi’nden Astronom Elif İmdat’a, Koralp Gök ve minik astronomumuz Altuğ Kağan Gök’e sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Böylece 81 il diye çıktığımız yolumuzda, 2012 sonu itibari ile 9 ayrı ilimize 12 el yapımı teleskop hediye edebildik. Yeni yılın gerçek aydınlığın önemini daha çok farkına varabildiğimiz, yeni yıldızlara doğru hep beraber yol alabildiğimiz bir yıl olması dileği ile….
Dünya, güneşin etrafında bir dönüşünü daha tamamlayana dek el ele, sevgi ve ışıkla.