Liderin Gelişimi

2007 yılından bu yana JCA Global’in Emotional Intelligence (Duygusal Zeka) profil çalışmasını uyguluyorum. Bu çalışma koçluk yaptığım liderlerle süreci tasarlama aşamasında güçlü ve gelişime açık alanları belirlemek üzere çok değerli veriler sağlıyor. EI Profili, duygusal zekayı liderlikle ilişkilendirerek değerlendiriyor ve lidere kendisi ile ilgili önemli geri bildirimlerde bulunuyor. Yeni bakış açıları getiriyor, fark etmediği alanları işaret ediyor. Sistemin güzelliği aynı zamanda bu profil sonuçlarının tüm dünya liderlerinin cevaplarından oluşan küme ile kıyaslanarak puanlanması. Yani lider uluslararası bir değerlendirme sistemine göre nerede durduğunu anlayabiliyor.

duygusal-zeka-593x295

Liderlerle çalışırken bu EI profilinde olan alanlardan; Kendinin farkında olma, esneklik, yansıtıcı öğrenme alanları özellikle kritik alanlar olarak kendini ortaya koyuyor. Kısaca açıklayalım.

Kendinin farkında olma: Kişinin fizyoloji, duygu ve sezgileriyle bağlantıda olma derecesi olarak ifade ediliyor. Kendisinin farkında olamayan liderin başına gelenler ise kısaca şunlar: Kendi duygusal durumun yeterince farkında olmama, buna bağlı durumsal ve tepkisel davranışlarda bulunma. Ayrıca lider diğer kişilerle iletişimdeyken duygularını sınırlı oranlarda açıklıyor, paylaşıyor, gösteriyor. Sezgilerini karar verirken sürece çok da dahil etmiyor (sezgisel liderlik kısmı dışarda kalıyor). Duygularını, inkar, biriktirme ya da ayrıştırma davranışları sergiliyor. Kendi değerlerinin ve ihtiyaçlarının farkında olmada zayıf… Tüm bunlarla liderin çevresindekilere neler oluyor dersiniz?

Esneklik: Kısaca kendini ve düşüncelerini değişimlere adapte edebilme serbestliği olarak ifade edilebilir. Esneklik düşük olunca lider kişisel çalışma şekillerini değiştirmede yavaş oluyor. Diğer kişilerin ihtiyaçlarına uyumlanma ve alışma konusunda isteksizlik gösteriyor. Durumun ön gördüğü ihtiyaçlardansa kendi tercihlerini ön planda tutuyor. Baskı altındayken kendi rahatlık alanının dışına çıkmayı ret ediyor. Nasıl ama? Zorlayıcı değil mi?

Yansıtıcı öğrenme: Bu alana duygusal zekayı, kendinin ve diğerlerinin nasıl hissettiği, düşündüğü ve yaptığına göre genişletebilme becerisi diyebiliriz.. Bu konuda geride olmak liderin kendi kişisel gelişiminde sorumluluk almamasına, gelişmenin değerine inanmamasına, yeni yetkinlikler öğrenmek için bir arayışta olmamasına, değişen koşullara kendini uyarlayamamasına, geri bildirime kapalı olmasına yol açıyor. Liderin kendine ait bir kişisel gelişim planı olmadığı gibi, gelişmesi gerektiğine dair bir ihtiyacı da olmuyor. En son ne zaman yeni bir şey öğrenerek davranış değişikliğine gittin sorusuna yanıt belirsiz ya da eski bir tarihte kalıyor.

Liderlik kişilere bir hedefi gösterirken onları etkileme ve onlardaki daha üst potansiyeli harekete geçirmek ise bu role soyunan liderin kendi gelişimini ciddiye alması ve bu üç kilit alandan başlaması çok önemli. Bu konudaki deneyimlerime dayanarak kolaylıkla söyleyebilirim ki, modern yaşamın bizi soktuğu hızla, iş yaşamı getirdiği yüksek doz beklenti ve sorumluluklarla bedenlerimiz, ruhlarımız ve zihnimiz arasındaki ilişkiyi zedelemiş bulunmaktadır.

Başlangıç noktası olarak liderin kendisiyle ilgili farkındalığını geliştirmesi, esnekliğini arttırması, öğrenme ve uygulama şekliyle çalışması bunu diğer alanlarda da ustalaşmak için güçlü bir şekilde destekler.

Tülin Kahvecioğlu

twitter tkahvecioglu

20 Kasım 2014

Önceki İçerikHayat tam bir yaşam okulu…
Sonraki İçerikDiploma Yerine Dijital Rozet / Digital Badge Devri…
Tülin Kahvecioğlu
BAHÇEBİZ GELİŞİM AKADEMİSİ Kurucu. Üst Düzey Yönetici ve Lider Koçu, Eğitmen. Ankara Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması mezunudur. 2005 yılından bu yana koçluk ve eğitmenlik yapmaktadır. Erickson College Koçluğun Bilimi ve Sanatı, CRR ( ORSC)- İlişki Sistemleri Koçluğu modellerinin eğitimlerini tamamlamıştır. Usta koç seviyesinde 5000 saatin üzerinde deneyimlidir. Mentor koçtur. Liderlik ve koçluk alanındaki bilgilerini dâhil olduğu uluslararası ilişkiler aracılığı ile yeni ve taze tutar. 2007-2015 yılları arasında Inside Out Uluslararası koçluk şirketinin Türkiye kurucusu ve lisansörü olarak yer almıştır. Liderliğin zeka ve cinsiyet boyutları ile ilgili deneyimlidir. Amerika merkezli Neuro Leadership Institue’dan Neuro Leadership eğitimini ve Kanada merkezli Noble Solutions Inc. ‘den Cinergy, Anlaşmazlık Yönetimi Koçluğu eğitimlerini tamamlamıştır. Çalışmalarında bilimsellik, bilgi ve sezgiden hareket eder. Uzak doğu, Hindistan felsefeleri ile gelişim, insanı ve yaratımı anlamaya yönelik ezoterik çalışmalar da ilgi alanındadır. Bedeni, ruhu, kalbi, zihni potasında birleştirerek çalışır. Yazmaya 2005 yılında başlamıştır. Yazılarında aldığı eğitimlerden ve yaptığı araştırmalardan öğrendiklerini, deneyimlerini, gözlem ve önerilerini paylaşır. Beni ifade edecek cümle, “Görmeyi istediğin değişikliğin kendisi ol”manın yolculuğunda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz