Diploma Yerine Dijital Rozet / Digital Badge Devri…

Dünya giderek, kalabalıklaşıyor ve karmaşıklaşıyor. İşsizlerin ya da işinden memnun olmayanların sayısı artıyor. Gelecek, geçim kaygısı ve mutsuzluk yükseliyor.

Her ne kadar sosyal sorumluluk bilinci, toplumsal refah için yardımlaşmak zorunda olduğumuz gibi farkındalıklarımız gelişse,

Paranın ne önemi var, mühim olan insanlık… 

Söylem ve arayışları yoğunlaşsa da hala yaşamak için para kazanmak gerekiyor!

Para kazanma derdi olmasa bir dakika bile çalışmam, yapacak o kadar başka, güzel şey var ki…

Diyenlerin sayısı, özellikle gençler arasında, hiç de az değil…

Haller böyle ancak yerkürede yaşayan insanlar olarak kurduğumuz iş/ yaşam düzeneklerinin ve kapitalizmin demoklesin kılıcı gibi başımızın üstünde sallandırdığı emir cümlesi;

– Ey dünyalı! Yaşamak istiyorsan bir yerlerden para bulmalı, para kazanmalısın” diyor!

Durum şimdilik bu kadar net ve keskin! Bu durumda;

İnsanların para kazanmak için bir işinin

– İşinin olması için de karşılığında para ödemeye değer bir becerisinin,

– Çıtası giderek yükselen, dijitalleşen yetkinliklerinin olması gerekiyor

önermesi hepimiz için ortak bir hedefe, çoğu insan için de kabusa dönüşüyor…

Yani dostlar aslında… Tüm debelenmemiz, severek ya da sevmeyerek yaptığımız her şey sonunda 

Para Kazanmak = Beceri + Yetkinlik

diye özetleyebileceğimiz basit, yalın bir denkliği tutturabilmek çabasına dönüşüyor…

Peki o zaman, para kazanmaya başlamak, devam etmek, kazancı arttırmak için ne yapmak lazım?

Bir sürü, kalabalık laf etmeye, uzun uzun yazmaya, anlatmaya, süslemeye, daha yumuşak biçimlerde açıklama çabalarına gerek yok! Sürdürülebilir bir gelire sahip olabilmek için zamanın ruhuna, geleceğin isterlerine uygun becerilere, yetkinliklere sahip olmak ve onları sürekli geliştirmek, değiştirmek, dönüştürmek şart!

Aslında bin yıllardır tekrarlanan kelam bu! Darwin üstat da söylemiş. Diğerleri de… Tüm bilgeler, filozoflar “en güçlüler değil, değişime en fazla ayak uydurabilenler ayakta kalır” mealinde pek çok özlü söze imza atarak insanların dikkatini çekmeye çalışmışlar…

Aynen böyledir! Farklısını gördüm diyen beri gelsin!.. Hayır hayır! Gelip bizi oyalamasın! Kenarda dursun, izlesin. Seyircilere de ihtiyaç var…

O halde “çalışacağım diyenlerin ya da buna zorunlu olanların; sürekli yenilenmeleri, gelişmeleri; aklını, içindeki bilgiyi, anlamlandırma kapasitesini ve bunları kullanma kabiliyetlerini arttırması şart.

Sonuç > Sürekli eğitim almak, kesintisiz öğrencilik şart!

Doğrudur. Doğrudur da değişime ayak uydurmak için gereken yetenek, bilgi, beceri geliştirme işini nasıl yapacağız? Eğitim almak lazım değil mi? Ee o da para ile ama… Kendini geliştirmek için eğitim almak, öğrenmek, egzersiz etmek de bedava değil ki? Para kazanmak için yine para ile eğitim almak lazım. O zaman parası olmayanlar eğitim alamayacağı için para da kazanamayacak. Öyleyse bu loop böyle sürüp gidecek mi? Bu durumda “tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan? Gibi bir noktaya gelmiyor muyuz?”

Diye sorabilirsiniz. Haklısınız haklısınız ve çook haklısınız… Ancaak… Eğer eski dünya düzenine göre düşünürseniz, hep orada çakılıp kalacakmışız gibi var sayarsanız haklısınız…

Uyanın, silkelenin! Yeni olanaklar, uygulamalar var artık!

Buraya kadar karamsar, umutsuz gelmiştik. Oysa yeni dijital dünyada o işler artık pek öyle değil!

Öyle olmayacak, olmayabilir!

Çünkü yokluğun, kıtlığın ve çaresizliğin baş sebebi olan, “Urfa’da Oxford vardı da biz mi gitmedik?” gibi naif ifadelerle anlatılan olanaksızlıklar birer birere ortadan kalkıyor.

Artık öğrenmek isteyene bilgi her yerde… Hem de her konuda. Online eğitim siteleri, uygulamaları tamamen ücretsiz ya da çok düşük bedellerle herkese açık. Yeter ki ne yapmak istediğini bil. Gelecek planını yapmış ol ve ona doğru ilerleme gayretini ateşle. Her şey parmaklarımızın ucunda… Dünyanın bilgisi, deneyimi, herkesin aklı avucumuzda…

MOOC

Tamam artık! Ağlamak, sızlanmak yok!

MOOC ile ulaşım-erişim derdi, kalabalıklarla boğuşmak, başkalarının öğrenme hızına uyum sağlamak zorunluluğu, esas öğrenmek istediğine erişmek için yanında tonlarca gereksiz bilgiye maruz kalmak bitti!

Ne öğrenmek istiyorsanız, ne kadar almak istiyorsanız, ne zaman yapabiliyorsanız MOOC denen sistem emrinize amade. Yani “Massive Open Online Courses – Kitlesel Açık Online Kurslar” ile eğitim şahane!

Online eğitim platformları ve araçlarına her yerden, her zaman ulaşılabiliyor. Son derece ekonomik (hatta çoğu zaman bedava) ve kolay araçlarla yüzlerce, binlerce online kurs, ders, platforma ve içeriğe erişilebiliyor. Okuyarak, video seyrederek, interaktif forumlara, tartışmalara katılarak takip edilebiliyor. Hoca ile sınıf, grup arkadaşlarıyla Skype, Hangout vb. benzeri sistemlerle konuşarak, imtihan olarak, not alarak vb. bir okuldan alınabilecek her şey alınabiliyor. Öğrenim, ihtiyaca göre tasarlanıp gerçekleştirilebiliyor. Yeter ki kişi kendini, ne yapacağını bilsin bir de tabii çalışkan, disiplinli, istekli, kararlı olsun… Olanaksızlığın eski moda bir sığınak, mazeret olduğunu idrak etsin!

Bir de “iş ve nitelikli insan arayışlarına” bakalım…

Tüm ülkelerin en büyük problemi bir tarafta işsizlik, diğer uçta da eleman aranılan işlere uygun yetkinlik ve becerilerde insan bulamamak. Rekabet üstünlüğünün temel belirleyicisi “yetenekli, işe uygun insan”.

Yani bir tarafta iş arayan insanlar, öteki tarafta da işe uygun nitelikli insan arayanlar dolu ama bunlar buluşamıyorlar. İşverenler, işin gerekliliklerine uygun insan bulamıyor. İş arayanlar işe uygun yetkinliklere sahip olamıyorlar.

Kısacası iş arayan da işçi arayan da her geçen gün artmasına rağmen, taraflar buluşamıyor, uyuşamıyor, birbirlerinin ihtiyacını karşılayamıyorlar.

Çünkü klasik eğitim sistemleri iş dünyasının istediği niteliklerde insan yetiştirmeye yetişemiyor!.. İnsanlar bu sarmaldan çıkamıyor. İşe yaramayacağını bile bile ömürlerini, gençliklerini eğitim alıyorum diye tüketiyorlar…

Bu konu zaten hep böyle idi, eğitim dünyası uzunca bir süredir, iş dünyasının gerisinde kalmıştı vb. diyenler olacaktır. Evet öyle idi ama olay, yeni Dijital Devrim ve robotların iş başı yapmaya başlaması ile iyice çığırından çıktı! Aradaki zaten incelmiş olan ip neredeyse koptu!

Oz aman toparlarsak;

Aslında hem hali hazırda yapılacak çok iş hem de yeni icatlarla, teknolojinin tetiklediği değişim ve dönüşümlerle oraya çıkacak yepyeni pek çok iş var ve olacak!

Sürdürülebilir İş, Kariyer Sahibi Olmak İçin Yapılması gerekenler:

– Hem halihazırda dönüşmeye başlamış işlerin istediği yenilenen yetkinliklere göre tazelenmek, yeniden donanmak…

– Hem de şu anda, henüz bilmediğimiz ama gelişme olasılığı çok yüksek yepyeni alanlar ve işler için klasik okul, diploma döngüsüne, sınırlarına bel bağlamadan hazırlık yapmak lazım.

– Bundan sonra geleneksel eğitim sisteminin dışında ve ona eklenti olarak neler yapılması gerekir diye düşünülmeli. Herkes, hangi meslek, hangi kademede olursa olsun otodidakt yöntemle öğrenmesi gerekenlere göre kendi eğitim, gelişim programını kendisi tasarlamalı ve kurgulamalı.

– Online eğitimler alınmalı. Katılım Belgesi, Online Dijital Rozetler / Digital Badge’ler kazanılmalı. Bu yeni nesil sertifikasyonlar, kurumlar tarafından diploma kadar hatta bazen, güncel ve odaklı konularda oldukları için diplomadan daha bile önemli sayılıyorlar. Henüz yaygın olmaması sizi yanıltmasın. Unutmayın ki her şeyin bir başlangıcı var…

Dijital Rozet – Digital Badge Dönemi…

Rozet, nişan benzeri işaretler, göstergeler aslında tarihsel olarak insanların çok yoğun kullandığı “farklılığı ya da benzerliği, bilgiyi, uzmanlık derecelerini, yeteneği vb.” türü özellikleri anlatmayı, algılatmayı amaçlayan yöntemlerin en yaygın biçimde kullanılanları…

Doğal olarak dijital çağda da aynı amaçlarla kullanılmaya başlandılar. Tabii ki ilk uygulayanlar online oyunlar, FourSquare, Facebook gibi sosyal platformlar oldu. Sosyal ağlar, bu kanallarda yapılan “Badge/Rozet” uygulamaları ile katılımı arttırmak, özendirmek yarıştırmak, eğlendirmek için çeşitli dijital rütbelerle, sınıflamalarla insanları motive ettiler, derecelendirdiler vb.

Şimdi sıra eğiti ve iş dünyasında. Meslek, iş, para kazanma alanlarında…

Diplomaların pabucunu dama atacaklar demesek de Dijital Rozetlerin onların yanında hatta bazen önünde, sağlam yer edinecekleri kesin.

Wikipedia’ya göre Dijital Rozet; çeşitli kaynaklardan ve farklı ortamlarda alınan eğitimi, tamamlanan programları, kazanılan yetkinlikleri onaylayan, resmileştiren ve geçerli kılan kanıtlar.

İlk uygulayanlardan biri MacArthur Vaktı. Dijital rozetleri, belirtilen yetkinlik, bilgi seviyesi için geçerli kanıt kabul ettiğini ilan ederek başlama vuruşunu yaptı diyebiliriz. Başvuru sahiplerinin yolladıkları ve aşağıda bir örneğini gördüğünüz türdeki dijital rozetlere tıklayarak tüm detayları, belgeleri, katıldığı dersleri, notlarını hatta videoları inceleme kolaylığını kullanmaya başladı.

Şu videoyu mutlaka izlemenizi öneririm.

Chronicle of Higher Education sitesi “Future of Badges” diye bir yazı yayınlayarak, Dijital Rozetlerin gelecekte “transcript” yerine geçeceğini, CV, Resume, özgeçmiş vb. yapısını değiştireceğini iddia ediyor. Tamamen katılıyorum.

Aşağıda kablosuz teknolojiler konusunda MOOC’a katılan bir öğrencinin aldığı rozet örneğini görüyorsunuz

Untitled3

Peki nasıl oluşturuluyor bu Dijital Rozetler, standardı, kuralı yok mu?

Var. Olmalı tabii ki… Bunun için ilk ve en önemi çalışmayı MacArthur Foundation tarafından desteklenen Mozilla Open Badges platformu yaptı. Bu yapı aslında hem kişilerin hem de kurumların kullanabildiği ücretsiz bir yazılım. Kişiler çeşitli yerlerde kazandıkları yetkinlik ve becerileri için dijital rozetler oluşturabiliyor. Kurumlar da Dijital Rozet yapılanmalarını, standart ve teknik gereklilikleri vb. girerek kriterleri belirliyor, rozetler yaratıyorlar. Bu linkte Dijital Rozet veren ve Dijital Rozet hazırlayan üniversiteler, kurumların listesi bulunuyor.

Rozetler genellikle aşağıdaki gibi yetkinlikleri ikonik olarak belirliyor. Olimpiyat dallarındaki sembollere benziyor. Kişinin hangi yetkinliğe sahip olduğunun kolayca anlaşılmasını sağlıyor. Üzerlerine tıklandığında nereden, ne zaman, neler yapılarak vb. alındığına, ispatına dair kaynaklara erişiliyor.

Dijital Rozetler hakkında  araştırma sonuçları:

Extreme Networks’ün dünya çapında yaptığı bir araştırmanın sonuçları şöyle;

– Dijital rozetlerin iki ana faydası var: Motivasyonu arttırıyor (%45). İlgili beceri ya da konuda takdir edildiği duygusu veriyor (%43)

– Araştırmaya katılanların %38’i hali hazırda bir rozete sahip olduklarını ve ileride almayı planladıklarını belirtirken, bir rozet kullananların %81’i almış olduklarını yükseltmeyi ve rozet sayılarını çoğaltmayı hedeflediklerini belirtiyorlar.

– Herhangi bir dijital rozet alma planı olmayanların %44’ünün sebebi olanaksızlık, %34’ünün ki ise dijital rozetlerin ne olduğunu anlamaması.

– Araştırmaya katılanların %59’u kurum ve şirketlerin dijital rozet uygulamasına başlaması halinde bunun istihdamın gelişmesine ve iş dünyasına olumlu etki yapacağını düşünüyor.

– %65’i djital rozet uygulamasının gelecekte yaygınlaşıp, artacağına inanıyor.

– %61 i dijital rozetlerin eninde sonunda diplomalarla yer değiştireceğini ya da ikisinin birbirini tamamlayacağını düşünüyor.

Sonuç:

Kanaatimi soracak olursanız. Çok yaygınlaşacağını, yaygınlaşmak zorunda olduğunu düşünüyorum. Gelecekte Dijital rozetler sayesinde, birisinin profiline baktığımızda yanında hangi konulardan anlar, neleri bilir, elinden ne gelir anında anlayabileceğiz. Belki de metroda yanımızda süklüm püklüm, çelimsiz çelimsiz oturan bir ufaklığın aslında kimya alanında bir deha olduğunu, çok iyi keman çaldığını online profiline baktığımızda göreceğimiz bir sürü dijital rozet sayesinde fark edeceğiz…

Çocuklara altın bilezik, diploma telkinlerine bir de Dijital Rozet takmak eklendi. Hadi hayırlısı bakalım. #GelecekGuzelGelecek

Yararlandığım kaynaklar http://goo.gl/uzQrJE http://openbadges.org/

Önceki İçerikLiderin Gelişimi
Sonraki İçerikYeni Yılda Yeni Kararlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz