Kuğu Gölü Balesi

fft99_mf1434682

 

1994 yılında Konstantin Tachkin tarafından kurulan Saint Petersburg Bale Topluluğu, günümüzde 6 kıtada, yılda 200’den fazla gösteri yapmış. Dünya’da devlet ve sponsor desteklerinden tamamen bağımsız olarak çalışmalarını sürdüren tek klasik bale topluluğu özelliğiyle tanınıyor. 60 profesyonel bale sanatçısının bir çoğu dünyaca ünlü Vaganova Rus Balesi gibi önemli okullarında yetişmiş.

Repertuarlarında Giselle, Don Kişot, Paquita, Fındıkkıran, Uyuyan Güzel, Romeo ve Jülyet gibi dünyaca ünlü koreografilerin yer aldığı Bale Topluluğu bu kez Kuğu Gölü ve La Bayadere ile Istanbul’da Tim Maslak Show Center’da sahneye çıktılar. 3 günlük gösteri ilk gece Kuğu Gölü, ikinci gece La Bayadere, üçüncü gece Kuğu gölü olarak sahne aldılar. Ben üçüncü gecede Kuğu Gölü’ne bilet almıştım. Kızım ve arkadaşlarımla birlikte yağmurlu bir Pazar günü Tim’deydik. Heyecanla ilk perdeyi seyrettim. Müzik harika, balerinler ve baletler hepsinin fiziksel görüntüleri çok güzeldi. Kostümler, danslar mükemmel bir oyunculukla bütünleşmiş gibiydi. Sahnede ki kuğular sanki gerçekti. Nutkum tutularak 3 perdeyi izlediğimi söylemeliyim. Konusu ise Prens’in evlenme yaşı gelmiş, yapılacak olan baloda bir eş seçmesi gerekmektedir. Prens kendi ruhu ve düşünceler içindeyken bir kuğu sürüsünün yakındaki göle doğru süzüldüğünü görür. Onların peşinden gider. Göldeki kuğular karaya çıkmış nefes kesici güzellikte genç kızlara dönüşürler. Kuğuların prensesi Odette prensi fark eder. Prense büyük sırlarını açıklar, kendisinin bir prenses olduğunu kötü kalpli büyücü tarafından diğer kızlarla kuğuya dönüştürüldüğünü söyler. Bu lanetin ancak genç bir adam prensese aşık olup sadakat yemini yaptığı takdirde ortadan kalkacaktır. Prens kaderinin değiştiğini anlar ve Odette’i kurtaracağına yemin eder. Güneş doğarken kuğular yeniden göle süzülmektedir. Sarayda balo başlar, prens kalbini Odette kaptırmıştır. Hiç kimseyle ilgilenmez. Şövalye kılığındaki kötü büyücü kızı Odile ile baloya gelir. Siyah bir kuğu kılığına bürünen Odile tıpkı Odette benzemektedir. Odile, Odette sanan prens aşk ve bağlılık yemini eder. Prensi kandırmayı başaran büyücü kahkahalarla prense güler. Düştüğü bu durumdan kurtulmak için balodan kaçar. Odette diğer kuğu kızlara büyücünün prensi nasıl kandırdığını anlatırken prens gelir ve ona ölümsüz aşkını ilan ederek kendisini affetmesi için yalvarır. Büyücü gecenin karanlığında ortaya çıkar. Prensle savaşa başlar, gün ağarıncaya kadar iyiyle kötünün savaşı devam eder. Gün ışığında prens savaşı kazanmış büyücüyü ortadan kaldırmıştır. Doğan güneş hayatın aşkın ve mutluluğun habercisidir…

Onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine…

Muhteşem güzellikte, muhteşem dekorla, muhteşem müzikle,  muhteşem bir bale izledim. Hayranlıktan bir müddet yerimden kalkamadım. Tekrar İstanbul’da gösteriye geldiklerinde yine gideceğime söz verdim…

Sanatla Kalın

 

3 Perde

P.İ. Çaykovski

Saint Petersburg Ballet Theatre

Tim/Maslak Show Center

Kareografi: Marius Petipa, Lev Ivanov (1885)

Dekor: Simon Pastukh

Kostümler:
 Galina Solovieva

 

 

Önceki İçerikEskişehir İçin Teşekkür Ederiz Yılmaz Büyükerşen
Sonraki İçerikOryantasyon – Adaptasyon

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz