Yaygın inanışın tersine, FACEBOOK dünyadaki en geniş sosyal ağ değil. Google gerçeğini nasıl yadsırız? Microsoft bu alandaki son çırpınışını Messenger’in 15 Mart 2013 tarihindeki (uzatmaları oynatıyor gibi) cenaze duyurusu ile yaptı. Google ise ürün kataloğunda bahar temizliği yapıyor.
Bağımsız Bir İletişim Aracı Olarak E-MAIL:
Her gün 200 milyara yakın ileti gönderiyoruz. Öte yandan Facebook ve Twitter ile kombine sosyal medya trafiği sadece 200 milyon mesajdan oluşuyor. Bunun bir diğer manası da Facebook ve Twitter’ın dünya çapındaki E-mail sunucularının %10’undan azını işlettiğidir.
Sayılar gayet açık gösteriyor ki günlük e-posta işlemleri açık ara önde yer alıyor. Mamafih, E-mail gerçekten bir sosyal ağ mıdır? Bunun cevabı için bilginin ansiklopedik referansı Wikipedia’ya başvuralım.
Sosyal Ağ Ne Demek?
Bir sosyal ağ; bireyleri ya da organizasyonları arkadaşlık, birliktelik, ortak ilgiler, finansal paylaşım, inançlar, bilgi ve prestij gibi bir ya da birden çok belirgin tip etkileşimle birbirine bağlayan beşeri bir yapıdır.
Peki bu tanıma göre sorularımızı cevaplandıralım.
E-mail birey ya da organizasyonlara sunulan bir yapı mı?
– EVET, kontaktlar, dağıtım listeleri vs. bu kriteri karşılıyor.
E-mail bu yapıları belirgin tipte ilişkilere bağlıyor mu?
– EVET, E-maili iş arkadaşlarıyla, aile üyeleriyle, tanıdıklarla konuşmak hatta yeni ilişkileri kurmak namına kullanıyoruz.
E-mail ortak ilgi alanlarını tartışmada kullanılıyor mu?
– EVET, kesinlikle. İş anlaşmaları, tatil kutlamaları, aile toplantılarıi sportif olaylar, eğlenceli içerikler ve nice ortak alanda paylaşım ve tartışma sağlıyor. Henüz Web 1.0 ile internet çağını evinde yaşayan, ilk E-mail adresini edinen bizler, gelen kutusunu şirket patronu gibi yüzlerce iletiyle dolduran bizler nasıl unuturuz?
Nedeni o popüler; “forward mail” çılgınlığı değil miydi? Birinin gece internetten topladığı kedi fotoğraflarını bir sunum haline getirip ataçladığı E-maili kontaktları içerisindeki 250 kişiye göndermesi, onların da o maili FORWARD (İlet) tuşuna basarak listelerindeki 100’er kişiye iletmesi. Dilden dile aktarılan anonim halk destanı kıvamında yüzbinlerce kişiye ulaşan bir paylaşım.
Peki bugünün LIKE (Beğen) trendi o günün FORWARD alışkanlığından ne kadar farklı ki? Amaca hizmet eden araç değişti, süreç ve amaç aynı değil mi?
Biraz Da Niceliksel Kıyaslamalar Yapalım:
3 milyar e-mail hesabı varken; henüz 1 milyarı bulan Facebook ve 300 milyonu geçen Twitter hesabı var. Günlük 200 milyar iletiye karşılık; Facebook 60 milyon, Twitter ise 140 milyon güncelleme ile işlemsel hacimde çok uzakta. SPAM postaları gözardı etsek dahi bir kişi hergün ortalama 30 E-mail okurken, sosyal ağlardaki paylaşımı ortalamada 1 tane güncellemeyi ancak buluyor.
E-mailin geleceği gençlere sorulduğundan %44 ölmeyeceğinden ve kullanılacağından emin, %15 için E-mail çoktan öldü, kalanın ise umurunda değil ki “kim bilir?” diyorlar.
E-mail hesaplarının %47’si Asya, %23’ü ise Avrupa bölgesinde yer alıyor.
SPAM ile savaşı ciddi bir maliyet olarak bilançolarına yazan kurumlar ise gelecekte E-mail kullanmaya devam edeceklerini ısrarla söylüyorlar. Öte yandan günümüzde E-mail sayısının sadece dörtte biri kurumlara ait.
E-mail işlemlerinde SPAM sayısının aldatıcı olduğunu düşünüyorsanız aynı durumun sosyal ağlarda da varolduğunu unutmayın. Rakamlara bakarsak da E-mail sayısının %45 kadarı SPAM postalardan oluşuyor. Bu çöp postaların gönderiminde lider ABD’yi Kore takip ediyor.
Sadece şu temel faktörler dahi E-MAIL’i yakıştıramasak da dünyanın en güçlü sosyal ağı yapıyor ki, işlem sayısından adaptasyon oranlarına kadar karşılaştırıldığında Facebook ve Twitter hala sudan çıkamaz.
Elbette daha çok bugünü ele aldık. Asıl olan ise gelecek! Gelecekte sosyal medya dönüşümü ile neler olacak kim bilir? Bazı üniversiteler öğrencilere E-mail hesabı vermeyi bıraktı bile… Kurumlarla iletişime geçerken, en yoğun iletişim nedeni olarak şikâyetlerinizi ele alırsak, okunacağı dahi meçhul E-maili kullananlar var mı? Yoksa siz de cümle alem duysun diyerek Twitter ve Facebook mu kullanıyorsunuz?
Son cümlemiz ne olsun? E-MAİL bir sosyal ağ ise BIG DATA (Büyük Veri) ötesinde OPEN DATA (Açık Veri) rüyasını açıklayan dünya için bütün gelen postalarının açılması gerekmez mi?