Birçoğumuz bu kısaltmaları merak etmişizdir; CFO ne demek, CEO’nun anlamı genel müdür mü, CGO olmak için ne yapmalı… gibi. Batı’da yeni türeyen birçok unvan ne işe yaradığı konusunda şimdilik şüphe uyandırabilir ancak hepsinin ortak özelliği, bize ‘yönetim’i çağrıştırıyor olması.
Bu ayki ana konumuz Zirvedekiler olduğu için, iş dünyasındaki zirve unvanlarını da kısaca tanıyalım istedim ve bu ayki yazımı bu unvanlara ayırdım.
CEO – Chief Executive Officer (İcra Kurulu Başkanı)
CEO için, bir şirketteki en yüksek derece ki yönetici, holdingin ya da şirketler topluluğunun en tepedeki genel koordinatörü diyebiliriz. CEO’lar yönetim kurulu başkanı anlamına gelmez ama yönetim kurulu başkanlığı yapabilirler. Kimi şirketlerde CEO ile karşılaşmak mucizedir. Genellikle plazaların en üst katlarında ya da herkesin odalarına çok kolay ulaşamayacağı ofislerinde bulunurlar. Sık görülmemekle birlikte,tabii ki bunun tersi olan CEO ofisleri de mevcuttur. Astları için, CEO’lar ile karşılaşıp kahve içmek, hal hatır muhabbeti yapmak kolay şey değildir. Buna rağmen, CEO deyince, akıllara zeka, karizma, profesyonellik gibi kelimeler de gelir ve bir CEO ile karşılaşmışsak, karizmatik olup olmadığı ilk dedikodu konusu olur.
COO – Chief Operating Officer (Genel Müdür)
Tepedeki CEO’dan sonra gelen yetkili kişidir. Genellikle operasyonların başında olan üst düzey yöneticilerdir. Yönetici sıfatı olduğu için, bu kişilerle de belirli toplantılar dışında, karşılaşmak ya da görüşmek, kolay değildir.
CGO – Chief Growth Officer (Büyümeden Sorumlu Başkan)
Şirketin ya da holdingin büyümesi, kalkınması, kar etmesi planlarını yapan ve bunları ekibiyle yöneten, CEO’ya bağlı çalışan kişidir.
CIO -Chief Information Officer (Baş Bilgi Danışmanı)
Hem teknik, hem teknik olmayan rolleri olan casino online yöneticidir. Bulunduğu şirketin bilgi teknolojileri altyapısını, işin ileride alacağı şekle göre dizayn etmek ve geliştirmekten sorumludur. Ayrıca çalışanlara gelecekte ihtiyaç duyacakları yetenekleri öğreten, koçluk da yapan, çalıştığı şirketi konumlandırırken, son teknolojiden yararlanan yöneticidir.
CTO – Chief Technology Officer (Teknolojiden Sorumlu Başkan)
Kurumsal bir yapının teknoloji faaliyetlerinden sorumlu olan yöneticidir. CIO ile benzerlik gösterse de, görev tanımları itibariyle, birbirlerinden farklı işler yaparlar. CIO, CTO’ya göre biraz daha ‘danışman’ rol modelidir.
CFO – Chief Finance Officer (Mali İşler Müdürü)
Muhasebe müdürünün ya da finans yöneticisinin üzerinde olan unvandır. Tüm mali ekip, kendisine bağlıdır.
SEO – Search Engine Optimization (Arama Motoru Yöneticisi)
Arama motorları sonuçlarına yönelik çalışmaları yöneten, arama motorlarında önde çıkmak için, birtakım gerekliliklerin yerine getirilmesi için çalışan, internetin giderek daha fazla yaygınlık kazanmasıyla da önem kazanan unvandır.
Bunların çoğuna şimdilik yabancı olabiliriz. Ancak bir gerçek var ki, gelişen teknoloji, küreselleşme ve artan rekabet, iş dünyasına yeni iş kolları, yeni fonksiyonlar ve dolayısıyla yeni kimlikler kazandırıyor. Bu terimler, gelecek dönemde sadece müdür olmaktan ziyade, ne müdürü olduğunuz ve şirkete nasıl bir katma değer sağlayacağınız konusunda önem kazanacak.
Çoğu şirkette bu unvanların bazıları aktif olarak kullanılmakta, ancak bu gibi tepe unvanları kullanırken, Batı’daki halinden aynen almak yerine, Türkçesi’ni kullanmak, kendi kültürel özelliklerimizi göz önünde bulundurarak yetkileri isimlendirmek, kanımca, daha doğru olacaktır.