Piyanoya Şarkı Söyleten Adam

image

Ocak ayında İstanbul’dan bir klasik müzik efsanesi geçti. Müzik yaşamı boyunca Benjamin Britten, Peter Sears, Rudolf Serkin ve Pablo Casals gibi efsanelerle çalışmış olan Murray Perahia, Borusan İstanbul Flarmoni Orkestrası ile birlikte 16 Ocak’ta bir konser verdi. Son dönemde tüm Beethoven sonatlarını düzenleme gibi önemli bir proje üzerinde çalışmaya başlayan ünlü sanatçı, dört yaşında piyano çalmaya başlamış. İlk konseriniyse 1973’de Aldeburgh Festivali’nde vermiş. 40 yılı aşkın kariyeri boyunca, zengin diskografisiyle defalarca Gramophone Ödülü kazanan sanatçı, çok kez aday gösterildiği Grammy Ödülü’nün de iki kez sahibi oldu.

 

Amerikalı piyanist Murray Perahia olağanüstü kariyeri boyunca hemen hemen tüm önemli uluslararası müzik merkezlerinde en iyi orkestralarla çaldı. Ünlü Academy of St Martin in the Fields topluluğunun da sürekli konuk şefi olarak ABD, Avrupa, Japonya ve Güneydoğu Asya’da da konserlerine devam ediyor. Şef Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO ile gerçekleşen Lütfi Kırdar UKSS’deki konserinde sanatçı, Schumann’ın piyano edebiyatına kattığı tek konçertosunu seslendirdi. Tamamı dolu olan salon tarafından dakikalarca coşkuyla alkışlanıp, bise çağırıldı.

 

Perahia, “Tanrı’nın çiçeği” demekmiş. Anlamı çok hoşuma gitti, çünkü kendisi piyanoyu Tanrısal bir armağanla çalıyor gibiydi. O çalarken hem piyanonun tuşlarından, hem de içimizden kelebekler uçuşuyordu. Piyanoyu çalmakla kalmayıp, entrümanına şarkı söyletiyordu adeta…

 

15. yılını kutlayan Borusan İstanbul Flarmoni Orkestrası 2014 yılı boyunca klasik müziğin dev isimlerini ağırlamaya devam edecek. Şubat ayı boyuncaysa İstanbullu müzikseverleri, pek çok ünlü müzisyenin vereceği konserler ve müzikaller bekliyor.

 

31 Ocak-2 Şubat Stomp, 1 Şubat Buika, 22 Ocak-9 Şubat Cats, 6 Şubat Estralle Morento, 11 Şubat’ta Maxim Vengerov & Polonya Oda Orkestrası, 16 Şubat Nana Mouskouri, 18 Şubat’ta Dionne Warwick, 22 Şubat Andrea Bocelli, yine aynı gün 22 Şubat Ennio Morricone, 25 Şubat’ta İMA, 27 Şubat BİFO & Valeriy Sokolov benim kaçırmayıp, tavsiye edeceklerim.

 

Hayatımızı müzikle güzelleştirip, yaşanılır kılmaya, tüm çirkinlikleri sanatla aşmaya hiç durmadan devam…

Önceki İçerikMeksika: Maya ve Aztek’lerin Vatanı
Sonraki İçerikNermin Bezmen’le hayatı, aşkı, kadınlık hallerini konuştuk.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz