Alternatif Tiyatro, Tiyatro mu?

SBEBen eski insanım ve sanırım biraz da geleneklere bağlıyım. Ama yeniliklere de çok açığım…
Tiyatroyu normal bir sahnede severim, illa kırmızı perde isterim, sofitası olsa şahane olur, hatta yer göstericileri de hem de kırmızı ceketli ve ciddi görünümlü olanından. Dekor olmazsa olmazımdır. Soyut denen yeni akımdan pek hoşlanmam. Çıngır mıngır looop diye girilen farazi kapılar bana uymaz. Kostüm ise bayağ bayağ o oyun için tasarlanmış ve dikilmiş olmalı.

Dünyadaki büyük metropolitanlarda gelişen “Alternatif Tiyatro” tabi ki bizde de oldukça rağbet görmeye başladı. Hatta mitoz bölünme gibi giderek çoğalmaktalar. Artık her yerde, her mekanda yapılıyor bu tarz tiyatrolar. Bunlardan bazılarını seyrediyorum, bazıları ise ben bile duymadan kaldırılıyor, bazıları da bana uymuyor açıkçası.

Bazen esprisini yapıyorum;
“bizim evin salonuna küçük bir yükseklik koyalım, evde oturacak ne var ne yok karşısına dizelim, Afife Jale Ödüllü kız kardeşim Sevinç Erbulak’ı da aramıza alıp üç kişilik bir oyun yapalım”
diyorum…

Tiyatro arsızı olan ben çok sevgili dostum “şaaane yönetmen” Kemal Başar’ın davetini tabi ki kırmayacak ve yağmurda Mecidiköy’de Oda Tiyatrosu binasında TİYATRO KEYFİ’nin “SHAKESPEAR’İN BÜTÜN ESERLERİ-HAFİF KISALTILMIŞ” oyununa gittik.

Hemen belirteyim mekanda hiç yer yoktu, millet üst üste oturdu. Ve tüm salon daha ilk dakikadan itibaren kahkahalarını tutamadan gülmeye başladı.

Uzun zamandır bu kadar keyif aldığım, her anında güldüğüm bir oyun hatırlamıyorum.

Türk Tiyatrosu’na üç tane zımba gibi genç geliyor;
Kemal Erdurak, Mesut Yılmaz ve Kerem Muslugil.

İnşallah diyorum dizi yapımcıları bu oyuncuları çok ağır işçi gibi çalıştırmaz da çocuklar vakitsizlikten tiyatro yapmaktan vaz geçmezler…
banner sablon
**“Şaaaane Tiyatro Adamı” Kemal Başar ise en basit tabir ile “döktürmüş”. En büyük isteğim onun yönettiği bir oyunda oynamak…

Yöneten, Dramaturji, Işık Tasarımı: Kemal Başar
Koreografi: Alpaslan Karaduman
Kostüm Tasarımı: Berna Yavuz
Yönetmen Yardımcısı: Shyqyri Caushaj, Çağlar Polat
Oyuncular: Kemal Erdurak, Mesut Yılmaz, Kerem Muslugil

Londra West End’de 10 sezon kapalı gişe oynayan bu müthiş komedi, ülkemizde ilk kez sergileniyor. 3 aklı evvel erkek oyuncu, Shakespeare’in bütün eserlerini birden seyirciye sunmaya kalkışır. Üstelik Shakespeare hakkında yüzeysel bilgi ve kulak dolgunluğundan başka bir donanımları yoktur. Cehaletin verdiği cüretle kadın rolleri, cadılar, soytarılar, hepsini oynamaya çalışınca aksilikler birbirini izler, olaylar çılgınlık boyutuna erişir. 

Herkesin akşamdan sabaha ünlü olmayı düşlediği, oyunculuğun kimilerince kolay bir meslek gibi görüldüğü ülkemizdeki bu tuhaf duruma ışık tutacak müthiş bir güldürü… Türkiye’de ilk kez…

** “şaaane” kelimesi bilerek bu şekilde yazılmıştır, tashih yoktur, ya da yazar imla bilgisinden yoksun değildir))

Önceki İçerikAffetmek…
Sonraki İçerikPhilip Seymour Hoffman Anısına: Capote

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz