Geleceğimizin mimarı olmak
Gelecek, 10 sene sonra bizi bekleyen sabit bir şey değildir. Sürekli değişken, dinamiktir ve şu an yaptığımız hareketlerden meydana gelir. En basit anlatımla, bu cümleleri okuduğunuz saniye itibariyle geleceğinizde yaşıyorsunuz. Geleceği/nizi planlamak farkına vardığınız an itibariyle başlar. Yani, şu an 5 dakika öncenin geleceğindeyiz. Bu cümleleri yazmaya başlamadan önce bu yazı bir fikirdi, tasarlamaya başladım ve yazmaya karar verdim, yazarak eyleme geçirdim ve yazının geleceği üzerine sürekli düzeltme yapıyorum. Geleceği planlamak da aynı bu şekilde gerçekleşiyor.
Belki bunu birçoğumuz biliyordur ama bilmek yetmiyor, fark etmek önemli. Farkına vardığınız an itibariyle her hareketinizi, nereye doğru yönlendiğinizi sorgulamaya başlıyor ve şimdiye kadar yaptıklarınızdan memnunsanız daha iyisini yapabileceğinizi fark ediyorsunuz. Belki de kafanızdaki hedeften çok uzakta, yanlış hamleler yaptığınızı fark ediyorsunuz. Anlam çağında yaşadığımızı kabul ediyorsak, çevremizde gelişen durumlara sadece bakıp geçemeyiz. Eğer yaptığımız eylemlerin farkına varmadan yaşamaya devam edersek; mutsuz bireyler, düzensiz toplum, kirletilmiş bir dünya bizim eserimiz olacaktır. Bu sebeple olumlu gelecek tasarımı için Fütursuz olmayalım Fütürist olalım.
Konumuzun geri kalanına Fütursuz ve Fütürist’in konuşmalarıyla devam edelim.
Fütursuz ve Fütürist aynı donanımlara sahip iki öğrencidir. İkisi de büyük bir metropolde yaşıyor, bilgiye anında ulaşabiliyor, derslerinde başarılı ve birkaç yabancı dili de konuşabiliyorlar.
Merhaba Fütursuz!
Geleceğin fotoğrafını çektim, sen de buradasın. Peki, sen 2020 de ne yapıyorsun?(k)
Geleceğin fotosu mu? Çılgın mısın sen (: (e)
Biraz çılgın olabilirim ama aynı zamanda Fütüristim, kendi geleceğimi uzgördüm.(k)
Uzgörü mü? seninle konuşmaya devam edebilmem için İlk önce bunun ne olduğunu söylemen gerekir.(e)
Uzgörüyü ‘uzak görmek’ olarak da düşünebiliriz. En az on sene sonrasını senaryolaştırma ve bunu sadece fikir olarak değil uzmanca yapma, aynı zamanda uzlaşılabilir olumlu gelecek senaryoları tasarlamak.(k)
Sanırım sen gelecek planlaması yapıyorsun ama bunu herkes yapabilir?
Örneğin, ben kendimi 10 sene sonra üst düzey yönetici olarak görüyorum.(e)
Öyle mi!! Hangi sektörde,sektörün hangi bölümünde? Bir şirkette mi çalışacaksın yoksa kendi işini mi kuracaksın? Ayrıca 10 sene içinde çalışma alanları konusunda herhangi bir değişiklik olmayacak, bugünün koşullarına göre mi çalışacaksın?(k)
Ben bu açıdan hiç bakmamıştım :S Peki senin gelecek planın nedir?(e)
2020 de yatırım yönderi olup finans sektöründe çalışmayı planlıyorum. Yeni yatırım modelleri geliştirerek 9’dan 99’a herkesin yatırım yapabilmesini ve parasını kolayca yönetmesini sağlayacağım.
A )Tabi paranın fiziki olarak artık aramızda olmayacağını da hatırlamak da yarar var. Modelleri geliştirebilmek için aynı zamanda üniversite yüksek eğitimime devam edeceğim.
B )Hem bireyler hem de kurumlar için bütün yatırım araçlarının bir arada olduğu modelimde isteyen herkes modele ve bana kolayca ulaşabilecek çünkü ofisim bulutta olacak.
C) Yani ben nerdeyim ofisim orada (: (k)
Gerçekten birçok açıdan netleştirmişsin. Sen böyle düşünmenin farkına nasıl vardın?(e)
Fütürizm akımından etkilenip, uzgörü kavramıyla tanıştıktan sonra daha farklı bakmaya ve yaptıklarımı anlamlandırmaya başladım.(k)
Fütürizm nedir? Fütürist kimdir?(e)
Fütürizm: birey, kurum ve toplumlara ilişkin olası, olanaklı ve tercih edilen gelecek senaryolarını gerçekleştirmek için atılması gereken adımları ilkeli ve bütünsel olarak inceleyen çalışmalar zinciridir. Fütürist ise, geleceği tahmin etmeye değil anlamaya anlamlandırmaya çalışır ve herkes fütürist olabilir.(k)
Artık, yeni bir 2020 fotoğrafını beraber çekebiliriz (: (e)
Tasarlayan ve Yazan: Fatih Cetiz, Bengü Bıçakçı
Çizer: Yasemin Kökçü