En Eski Medeniyet, En Lezzetli Yemeklerle Gaziantep

Yemek, tarih, kültür, medeniyet, yemek, yemek ve yemek…
Gaziantep’i anlatmak için bu kelimeler yetmez tabii ki…
Türkiye’nin sadece Akdeniz’i Ege’si değil, Doğu’su Güneydoğu’su da görmek, o dünyayı tanımak, bizim insanlarımızı anlamak gerek. Hatay, Van, Mardin, Diyarbakır derken sıra Antep’e gelmişti çoktan. Aylar öncesinden aldığım ucuz uçak biletimin zamanı gelmişti. Dolu dolu iki gün ayırmıştım Antep için.

Antep’te Kahvaltı Özeldir
Sabah oldukça erken saatte indim Gaziantep’e. Antep’in kahvaltıları meşhur ama bildiğimiz serpme kahvaltısı ile değil. Beyran çorbası, katmer ya da cartlak kebabı ile… Evet bu okuduklarınız kahvaltıda yeniyor. Sabah 10-11’e kadar yediniz yediniz, yoksa bulamazsınız.

İki günlük Antep gezisi için bir sabah Beyran çorbası bir sabah da katmer yemeyi planlamıştım. Uçaktan iner inmez Bakırcılar Çarşısına çok yakın eski bir esnaf lokantası olan Metanet’e geldik. Sabah 08:00 olmasına rağmen neredeyse oturacak yer yok. Aşçılar, garsonlar harıl harıl çalışıyor. Kelle paça çorbasının pirinçle ve bol baharatla yapılmışa benziyor Beyran çorbası. Oldukça salaş bu esnaf lokantası hem Antepliler hem de turistlerle dolup taşıyor. Antepliler tepeleme tırnaklı pide doğrayıp öyle yiyor bu çorbayı. Ben sulu sulu içmeyi tercih ettim. Benim için fazla ağır bir kahvaltılık, ama tabii ki denemeye değer.

İkinci sabah ise Zekeriya Usta’da Katmer yemeye gittik. Burası da çarşının arka sokaklarında yine salaş bir tatlıcı. Ancak burası da dolup taşıyor. Gözlemenin kaymak ve fıstıkla odun ateşinde lahmacun gibi piştiğini düşünün. Bir tanesi iki kişiye rahat rahat yetiyor. Katmer’i Orkide Pastanesi’nde ya da Murat Usta’da da önerdiler ama tek atımlık kurşunumuzu Zekeriya Usta’da kullandık.

Antep Yemekleri
Antep Türkiye’de en fazla çeşidin olduğu mutfağa sahipmiş. Bir Mutfak Müzesi’nde yemek kültürü ve çeşitlerini de sergiliyorlar. Kısa sürede çok çeşit denemek için her şeyin ucundan tadına bakın tavisyesinde bulunuyor Antepliler. Ancak başlayınca ucundan alıp bırakmak mümkün değil.

Antep’te kebaplar dışında da binbir çeşit yemek var, yöresel yemeklerin tadına bakmak için Aşina Restaurant ya da Yörem Restaurant’ı önerdiler ancak hepsine sıra gelmedi.

Antep Kebapçıları
Antepliler turiste oldukça alışmışlar. Nereyi önerirsiniz deyince iki isim olmazsa olmaz herkes dil birliği etmiş.

Halil Usta: Zeugma Müzesi’nin arkasındaki sokaklardan birinde yine bir eski esnaf lokantası. Duvarları ünlülerin fotoğraflarıyla dolu. Kapıda sizi iri cüssesi ile Halil Usta’nın kendisi karşılıyor. Sıralı masalar yine hınca hınç dolu. Zira 14:00’ten sonra casino online kapanıyor, sonra isteseniz de meşhur Küşneme’sinden yiyemezsiniz. Kuzu etinden kapılmış kebaplar bol salata sırasıyla geliyor masaya, en son da küşneme… Kapanış geleneği bu imiş. Küşneme koyunun boynundan alınan en değerli yerinden yapılırmış. Halil Usta’da fiyat tarifesi yok, usta kasada gelenlerin tipine bakıp ona göre fiyat veriyor. Üstünüz başınız düzgünse kazık yeme ihtimaliniz çok yüksek.

İmam Çağdaş: İmam Çağdaş’ın baklavası meşhur, erkenden bitiyor baklavalar. Paket yaptırmak için son gün ya da son akşamı beklemeyin sakın. İmam Çağdaş’ın sadece baklavası değil, kebapları sunumu ve fiyatları da çok iyi. Lahmacun yiyip yiyebileceğiniz en iyi Lahmacun. Antep usulü, sarmısaklı lahmacunla başlayın, ali nazik ve simit kebabı mutlaka denenmesi gerekenlerden. İmam Çağdaş Antep’in olmazsa olmazı. Mutlaka ve mutlaka bir öğün geçirin.
 
Haksızlık etmeyelim mutlaka daha ne güzel kebapçılar vardır, en popüler olanlar bunlar.
 
Benim için Hatay hala yemek konusunda bir numara, Gaziantep ise ikinciliği haklı bir şekilde aldı. Katmerci Zekeriya Usta der ki:” Antepliler günün 20 saati o gün ne yiyeceklerini düşünür, geri kalan 4 saatte de yarın ne yesek diye…”

Antep’te Nereler Gezilmeli?
 
Antep yemekleriyle meşhur olsa da Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlık ile Gazi ünvanını almış, bilinen en eski medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

Görülmesi gereken belli başlı yerleri sıralayacak olursak;

1- Arkeoloji Müzesi: Her şehirdeki arkeoloji müzelerinden biri
2- Zeugma Mozaik Müzesi: Gördüğüm en güzel müzelerden biri, muhakkak görülmeli.
3- Bayazhan Kent Müzesi: Antep kültürünün her yönünü görebileceğiniz bir müze.
4- Gaziantep Kalesi: Kale şuan ziyarete kapalı.
5- Gaziantep Kahramanlık Panaroması Müzesi: Kalenin içine yapılmış, Kurtuluş Savaşı’nda Antep’in kahramanlıklarını anlatan bir müze.
6- Emine Göğüş Mutfak Müzesi: Gaziantep yemeklerini tanımak için iyi bir seçim.
7- Pişirici Kasteli: El yazması eserler de görebileceğiniz eski bir mevlevihane.
8- Etnografya Müzesi: Sanırım pek iyi bakılmıyor, vaktiniz olursa uğrayın.
9- Elmacı Pazarı: Baharat çeşitlerini bulabileceğiniz, fotoğraf çekmek için de güzel bir yer
10- Bakırcılar Çarşısı: Adı üstünde :)
11- Zincirli Bedesten: Hem bakırcılar hem de baharatçılar bir arada eski bir bedesten
12- St. Mary Kilisesi: Ziyarete kapalı şuanda.
13- Naip Hamamı: Restaurasyondan geçmiş, eski bir hamam.

Gaziantep Kalesi ile Bakırcılar Çarşısının ana sınırlarını oluşturduğu Gaziantep Tarih ve Kültür Yolu düzenlemesi yapılmış. Yaklaşık 5 km lik yürüyüş alanında hanlar, camiiler ve müzeler fotoğraf çekmek ve Antep kültürünü tanımak için harika. Ayrıca Bey Mahallesi adı verilen eski Antep evlerinin restore edildiği bölge de sokak sokak gezmek için ideal.

Antep’teki eski kahve kültürünü yaşamak ve menengiç kahvesi içmek için Tahmis Kahvesi’ne mutlaka uğramalısınız.

Antep aynı zamanda dünyanın en eski yerleşimi Dülük Antik Yerleşimine de sahip. Antep kültürünün kökleri o kadar eskilere dayanıyor ki yazarken elim titriyor, 600.000 yıl. Muhteşem mozaikleri ile tarihi sanata dönüştürmüş bir medeniyetin üstüne kurulmuş Antep. İpek yolunun önemli noktalarından biri olmuş, bu yüzden şehirde onlarca han var: Tütün Han, Yemiş Han, Kürkçü Han gibi…
 
Büyük şehir Gaziantep gidilip görülmeyi, anlatılmayı kesinlikle hak ediyor.

Önceki İçerikHibakusha / Tsutomu Yamaguchi
Sonraki İçerikKorkular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz