İletişim kurmak her ne kadar insani bir durum olsa da; nihayetinde bir sektör, özünde de bir bilimdir. Dolayısıyla ancak belli normlara dayandırılarak gerçekleştirilen iletişim faaliyetlerinin başarı sürekliliği söz konusu.Bu süreklilik için sürecin yönetiminin “mükemmellik” derecesinde “kusursuz” yapılması gerekmekte… Yönetim, sorumluluğu ağır ve yaptırımları güçlü bir iş olmasının yanında, iletişim ile ilişkilendirilince hassas koordinasyon da gerektiriyor.Kurum içersinde bu koordinenin doğru gerçekleşmesi için de, iletişimi stratejik adımlarla yönetmek gerekiyor.
“Kusursuzluk: Gerçek olandan mükemmellik dediğimiz unsurla ayrılan hayali bir durum. “(Ambrose Bierce)
“Kusursuzluğun işlevi bize kusurlarımızı fark ettirmektir.“(Augustinus)
Kurum yönetiminde simetrik iletişim modelinin benimsenmesi yenilikçi bir yaklaşımı işaret etmektedir. İkna etmenin ve işleyişi sağlamanın yolu, manipülasyon ve emir vermek yerine, müzakere etmek ve diyalog kurarak karşıdakini dinlemekle mümkün hale gelmektedir. Böylece sinerji yaratmak ve homojen bir yapı kurmak mümkün hale gelmektedir. Bilinmelidir ki; hiyerarşi ve yönetim zinciri arasındaki bağ ego tatmini ile kurulursa motivasyon eksikliğine bağlı iş kayıpları kaçınılmazdır.
İnsan kaynakları açısından yaklaştığımızda, kurumun yapı taşlarını oluşturan çalışanların memnuniyeti, toplam başarı açısından son derece önemlidir. Bunun için çalışma ortamının rahat ve donanımlı olmasına dikkat edilmelidir
Sıradan bir insandan sıra dışı verim elde etmek adına, karar alabilmesi yönünde fırsatlar tanınmalıdır, yetki verilmelidir. Böylece kişisel üretkenlik artacak ve kuruma katma değer sağlanabilecektir. Takımı oluşturan parçaların özelliklerini ayırt ederek, takım ruhunu dengede tutmak kritik özellik taşıyan bir diğer faktördür. Tüm bunların sonucunda mutlu iç müşterilerle, doğru bir iletişim yönetimi gerçekleştirilmiş olacaktır.
Kalite fonksiyonu sadece kurum felsefesinde sözü edilen bir kelime olmakla kalmayıp; eylemler gerçekleştirilirken, kararlar alınırken, kaynaklar kullanılırken, yatırım yapılırken ve daha pek çok noktada yol haritasını belirlemektedir. Ürün ve hizmet anlamında sektör gerçekleri ile tüketici beklentileri doğru harmanlandığında beklenen kalite algısı ile mevcut kalite şartları arasındaki denge kurulmuş olacaktır. Fakat kaliteli olmak, kaliteli anlaşılmak demek değildir. Ya da “kaliteliyiz” demek tek başına yeterli değildir. Bu durumdaki adımları tayin etmek adına iletişim yönetimine ihtiyaç kaçınılmazdır.
Stratejik iletişim yönetimi, kurumun iç dinamiğini ayakta tutabilecek ya da katılımcı bir kurum kültürünü sosyal paydaşlara aktarabilecek işlevi ifade etmektedir.
Unutulmamalıdır ki, iletişim profesyonel koordinasyon gerektirmektedir. Mükemmelliğe odaklı her iş doğru planlanıp yönetildiğinde maksimum başarıya ulaşacaktır.
Bu bağlamda kusursuzluk kavramı, en iyiye ulaşmak adına yön tayininde bulunma hususunda etkili olmaktadır. Sonuçta içinde insan faktörünün olduğu her oluşum mükemmel yönetilse de sürprizlere gebedir.
Bir Çin atasözünde söylendiği gibi : “İki kusursuz insan vardır: Biri ölü, diğeri daha doğmamış…”
Nesil Var
[…] Bu yazı MARTI dergisi Temmuz 2012 sayısında yer almıştır. iletişim iletişim yönetimi Martı […]
sizi takip etmek harika,her gün sizlerden bir şeyler öğreniyorum tşkrler