Veto Hakkı?

Birçok nörolog, psikolog ve hatta pazarlamacının ispat ettiği gibi bilinçaltımızın hayatımızı yönlendiriyor. %95 oranda bilinçaltımız ve 5 milyon yaşındaki sürüngen beynimiz bizi idare ediyor.

Amacı ise (1) bizi hayatta tutmak, (2) ödülleri azamide tutmak. Ödüller de üremek ve beslenmek.

Bvetou davranışın temelinde ise “Korku” yatmakta. Hayatta kalma ve neslini sürdürme arzusu yanında yeni korkuları ve sadece kılık değiştirmiş ödülleri yanında getiriyor; statü isteği, haklı olma arzusu ve korkuyu geçici bir süre bastıracak hormaonları devereye sokan bağımlılıklarımız…

Uyuşturucu, alkol, alışveriş, cinsellik, şeker, internet vs.

Hayatımızı amacı bu mudur? Kontrolümüz yok mudur?
Tanrı bizi daha önceden çekilmiş rolleri ve senaryoları yakından izleyelim mi yarattı?
Ruhumuz, bu kadar mı zihnin ve bedenin peşinden gidiyor? Gölde yansımasını gören ruh, kendini bu kadar mı unuttu?

Elbette, belli bir kaderimiz ve karmamızla geliyoruz dünyaya, ancak devamı bizim elimizde; farkındalılığımızı artırdıkça, zihnin nasıl çalıştığını kavradıkça bu duruma “Veto” edebilir ve daha verimli ve amaçlı bir yaşam yaşayabiliriz.

Eski beyin çok hızıdır, ve bir sinyal geldiği zaman anında hareket dürtüsünü belirler. Birinin elini kaldırarak çay isteyen var mı diye sorduğunda elinizin havaya kalkacak gibi olduğunu ve evet deme eğilimde olduğunuzu görürsünüz. Hemen evetlerden bir süre hayır cevapları gelir.

Bir başka örnekte size biri oyuncak bir örümcek gösterse hemen irkilirsiniz, o kişiden böyle bir şey beklemeseniz bile… Ancak ikince defa aynı kişi aynı hareketi yaptığında bunu Veto edebilirsiniz. Ancak bunu yapmak için saniyenin beşte biri kadar bir süreniz var.

ZİHNİ VERİMLİ KULLANMAK

Beynimiz elektrik harcar yaklaşık 25W gücünde bir lamba çalıştırabilir, ve sinir uçları olmadığı için bu elektrikten dolayı canı yanmaz ve gıdıklanmaz. Elektrik enerji demektir. Vücudun %20 oksijeni de yine beynimiz tarafından tüketilir. Yaklaşık 100 milyar nöron, 10 trilyon sinaps aracılığı ile aktive olurlar.

veto2

Bunun dışında Ön Lop Korteksi (PFC) denilen mantıklı işlemlerin yapıldığı bölge, diğer bölgelere nazaran daha fazla enerji tüketir.

Yeni bir iş yaparken, öğrenirken bu bölge kullanılır. Örneğin bisiklete binmeyi öğrenirken PFC çalışır ve daha fazla enerji tüketir. Ustalıkça Basal Ganglia adlı merkez işleri ‘otomatik’ olarak yaparken daha az enerji harcayacaktır.

veto3

Bu sebeple bir konuda ustalaşmak harcanacak enerjiyi azaltacaktır.

İnsan beyni aynı anda en 3 veya 4 aktivite ile uğraşabilir. Her aktivite geçişinde ‘köprü geçiş ücreti’ gibi ekstradan bir enerji sarf edecektir. Tek bir önemli ektinliğe odaklanmak ve diğer tüm dikkat dağıtıcıları uzaklaştırmak önemlidir. Cep telefonu, facebook, televizyon gibi dikkat dağıtıcılar beynin enerji harcama verimini düşürecektir.

veto4

Zihnimizin sınırlı bir düşünme ve hafıza kapasitesi vardır. Bu sebeple en önemli işlerinizi sabah erken kaltığınızda önem sırasına koymak önemlidir. Mümkünse bloklar haline böldüğünüz zaman aralıklarında PFC yoğunluğu yüksek olacakları sabah, en zaman enerji harcatacak eposta kontrolü ve facebook ve diğer aktiviteler için gece zaman ayırın.

Ben ‘Gece İnsanıyım’ demeyin, böyle bir şey ancak psikolojik olabilir… Bize gün boyunca gerekecek enerjiyi uyuyarak elde ederiz. Bedenimizin ve zihnimiz için gereken enerji sabah saatlerinde en üst düzeydedir. Gece insanıyım diyen biri geç kalkıp, akşama kadar hafif işlerle uğraşıp gece boyunca da dış dikkat dağıtıcılardan uzak olabildiğinde kendini daha verimli hissedebilir. Ancak bu sabahın erken saatlerinin yerine geçemez.

Bunun yerine saat 5 veya 6’da kalkıp, mideyi yormayacak bir kahvaltı ile o günü önem sırasına göre düzenleyip, en akıl gerektirecek işleri de erken yaparsanız enerjiniziniz düşme eğrisine uygun bir şekilde günü geçirirsiniz.

HAFIZA

veto5

Günü programladınız. Ancak bir çok beklenmedik konu araya giriyor. Yapmayı unuttuğunuz şeyler mi oluyor?

Öncelikle yazın, yazmak ön lobu çalıştıracak ve hatıra ile ilgili bağlantılar sağlamlaşacaktır.

Bir rakam mı aklınızda olması gerekiyor; ona bir anlam verin. Doğum günü olabilir. Usta hafıza şampiyonları her rakama bir anlam yükleyip bir hikaye yazıyorlar. ‘8’ rakamı sonsuzluk olabilir mesela…

Hikayeler ile anlatmak istedikleriniz hem sizin aklınızda hem de dinleyenlerin aklında kalacaktır.

Genel olarak hafıza geliştirici oyunlar oynabilirsiniz. Bunun için ücretli bir web sitesi mevcut:

veto6

www.lumosity.com

Hız, Hafıza, Esneklik, Problem Çözme ve Dikkat konusunda sizi zinde tutuyor…

Burada bitmedi, gelecek ay zihnimizi anlamaya devam edeceğiz…

veto7

Önceki İçerikNAPA VADİSİ  ve Şaraba Yolculuğum
Sonraki İçerikYazı Evi
TED Ankara Koleji, ODTÜ Makine ve ODTÜ İşletme Yüksek Lisansı ile 18 senelik eğitim hayatında öğrendiklerini 2006 sonrasında unutma sürecine girip, yeniden öğrenmeyi seçti, yeniden bir yolculuğa başladı. Bir nefeslik mola verilen durakta kendini öğrendiklerini uygulama ve paylaşmak amacıyla araştırmaya ve yazmaya başladı… Önce insanoğlunun hayatında önemli bir yeri olan bilinçaltını inceledi. Daha sonra bireylerin de ötesinde onları derinden yönlendiren kolektif bilinçaltına merak sardı… 2014 yılında Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesinde Öğretim Görevlisi olarak dersi vermeye başladı. 2011 yılında tanıştığı Psikolog Bert Hellinger’in çalışması Aile ve Organizasyon Sistemi Terapisi konusunda eğitimleri Svagito Liebermeister ve Ralph Willmann‘dan aldı. Hem şirketlere hem de bireylere uygulanabilen Aile ve Organizasyon Sisteminin Uygulayıcısı olarak çalışmaya devam ediyor. Yasemin Sungur ile tanıştığı 2010 yılından beri ondan aldığı ilhamla MARTIDAŞ Öztaş olarak yazılarını paylaşmaya devam ediyor. Gezmeyi, kitap okumayı ve film seyretmeyi çok seviyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz