Julia Child’ın yaşamından kesitler içeren Julie&Julia kadar bilinen bir film olmadı Tost. Bununla birlikte ünlü İngiliz Şef, yemek yazarı Nigel Slater’ı takip edenler, filmin onun çocukluk ve ilk gençliğini anlattığı kitaba dayanarak çekilen filmi olduğunu biliyor.
Slater’ın gençlik yıllarını Freddie Highmore canlandırıyor. Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nda çikolata ve şekerlemenin her türüne bulanan Highmore, Tost’ta kabarık, limon kremalı, bezeli tart pişiren delikanlıya dönüşüyor. Fight Club’taki performansı ile mim koyduğum, neredeyse tüm Tim Burton filmlerinde görmeye alıştığımız Helena Bonham Carter da tesadüftür ki bu iki filmde de Freddie Highmore’a eşlik ediyor.
Filmde Nigel Slater’ın 9-17 yaş arasında yaşadıklarına tanık oluyoruz. Yemek pişirmeyi bilmeyen, ev yapımı lezzetlerden uzak duran, konserveleri ısıtıp ısıtıp önlerine koyan, yumuşak başlı annesine çok bağlı. Öfkeli babasının ise kendisini sevmediğini düşünüyor.
Nigel’ın mutfakla ilgili hayalleri filme adını veren, bildiğimiz tostla ilgisi bulunmayan, tereyağlı kızarmış ekmek dilimlerinin çok ötesinde. Geceleri yorgan altında el feneriyle okuduğu yemek kitaplarındaki lezzetleri annesiyle birlikte hayata geçirme hevesinde. Başarısız kek, spagetti bolonez ve turta pişirme deneyimlerine tanık oluyoruz.
Astım olan annesinin bu dünyadan göçüp gitmesi sonucu kendisine sürekli bağırıp çağıran babasıyla baş başa kalma korkusu gerçeğe dönüşüyor. Bu dönemde en büyük destekçisi komşu çocuğu… Büyümüş de küçülmüş tanımının canlı kanıtı arkadaşının dertleşmeleri sırasında verdiği öğütler dikkate değer içeriğe sahip. Onlardan biri, erkeğin midesine giden yolun yemekten geçtiği. Bu bilgi Nigel için dönüm noktası oluyor, babasının sevgisini kazanmak için ona yemek yapması gerektiğine inanıyor. Kim bilir, belki Allah vergisi yeteneğinin yanı sıra baba sevgisini hissetme ihtiyacı, onu başarılı bir şef ve yemek yazarı olma yolunda yüreklendirmiş olabilir.
Mrs Potter, Nigel’in bu yolunda önemli bir engel oluşturuyor. Başta evi temizlemek, çekip çevirmekle babasının ilgisini çeken bu kadın, filmin ilk devasa, kabarık, iştah açan yiyeceği elmalı payı yaparak Nigel’in alanına giriyor. Karşı atakta bulunup okulda kızlarla birlikte ev ekonomisi dersini seçen tek erkek oluyor.
Nigel-Mrs Potter ikilisinin en büyük restleşmesi, baba Slater’ın en sevdiği tatlı olan limon kremalı, bezeli tart (lemon meringue pie) yapımında yaşanıyor. Tarifi paylaşmayan kadına inat, kah araştırarak kah Mrs Potter’ı gizlice izleyerek, çokça pişirerek istediği sonuca ulaşıyor. Potter onu tarifini çalmakta suçlarken, babası ise evdeki rekabet ortamında yemek yemekten yılmış vaziyette tatlısını geri çeviriyor.
Nigel, evdeki ortamdan uzaklaşmak için restoranda çalışmaya başlıyor. Restoran sahibinin kısır döngüden çıkmak için başkaldıran oğluyla tanışması babasının ölüm haberini aldığı döneme denk geliyor. Mrs Potter’dan oldum olası nefret eden Nigel, yetiştiği kasabayı terk ederek kısır döngüsünün dışına çıkıyor, Londra’daki Savoy Hotel’in mutfağında yeni bir başlangıç yapıyor. Film ekibinin izleyicilere son sahnedeki sürprizi, Nigel’i işe alan şefin gerçek Nigel Slater tarafından canlandırılmış olması.
Limon Kremalı, Bezeli Tart
Tost filminde yemek stilistliği yapan Katherine Tidy röportajlarından birinde lemon meringue pie tarifi veriyor. Deneyerek modifiye ettiğim halini paylaşıyorum. Limon kremasının filmdeki kadar sapsarı olmasını istiyorsanız birkaç damla sarı gıda boyası eklemelisiniz. Bana göre yumurta sarıları rengi verdi, ayrıca gıda boyasına gerek yok.
Beze kısmının o kadar kabarık olmasının sırrı ise 10 yumurta akı kullanılarak yapılmasından kaynaklanıyor. Bizim tarifimiz mütevazı; 5 yumurta kullanacağız.
Yılbaşı kutlama sofranızda çikolatalı ve balkabaklı tatlılardan uzaklaşıp yeni lezzetlere kucaklaşmak isterseniz, limon kremalı, bezeli tartı özellikle denemenizi tavsiye ederim.
Tart hamuru malzemeleri:
170 gr un
Bir tutam tuz
100 gr küp doğranmış soğuk tereyağı
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı çok soğuk su
Limon kremasının malzemeleri:
3 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
115 gr pudra şekeri
1,5 su bardağı su
1 çimdik tuz
1 limon kabuğunun rendesi
1 Türk kahvesi fincanı limon suyu
4 yumurtanın sarısı
Beze malzemeleri:
5 yumurtanın akı
1 su bardağı pudra şekeri
Yapılışı:
Hamur ile işe başlıyoruz. Tuz ve unu bir kâseye eleyin. Mikserin hamur karıştırıcısı ile iş görün. Böylece ellerinizin sıcaklığı hamura geçip tereyağını eritmez. Tart hamurunun kıtır olması için soğukluk önemlidir.
Mikserle unu-tuzu ve tereyağını karıştırın. Ekmek kırıntısı görünümlü bir karışım elde ettiğinizde içine soğuk suyu ve yumurta sarısını ilave edip bir hamur bezesi elde edin. Hamuru, un serptiğiniz yüzeye alıp 3 mm kalınlığında açın. 23 cm’lik kalıba serin, kenarlarda 2 cm’lik sarkma payı olmalı. Bu kısımları kalıbın dış tarafına doğru ikiye katlayın. Bir elinizin baş ve işaret parmağıyla kavis yapın, hamuru araya alın, diğer elinizin işaret parmağıyla ortayı hafifçe iterek kenarlarda dalgalı bir şekilde elde edin. Kalıptaki hamuru buzdolabında en az 20 dakika bekletin.
Fırını 200 derecede ısınmaya alın. Hamur tabanına çatal batırarak delikler açın. Pişirme kâğıdını ortaya serin, üzerine ağırlık olması için bayatlamış bakliyatları dökün. Bu şekilde 12 dakika pişirme yapın. Kâğıtla birlikte bakliyatları alıp yaklaşık 8 dakika daha pişirme yapın. İsteğimiz hamurun esmerleşmesi.
Fırından çıkardığınız tart bir yanda ılınırken kremayı pişirmeye geçin. Tencereye; şekeri, suyun 2/3’ünü, tuzu, limon kabuğu rendesini ve limon suyunu koyup karıştırın, kaynatın. Mısır nişastasını, kalan suyu ve yumurta sarılarını ayrı bir yerde çırpın. Ocak üstündeki sıvıdan bir miktar alarak ılınmasını sağlayın. (Böylece birden bire sıcak sıvı içine dökülen yumurta sarılarının hemen pişip parça parça olmasını engelleyeceğiz.) Karışıma azar azar dökün, bu arada karıştırmayı ihmal etmeyin. Krema kaynadığında tereyağını ilave edin ve erimesini sağlayın.
Kremayı 5 dakika kadar ılınması için beklettikten sonra tart kalıbının içine dökün. Her yere eşit dağılmasını sağlayın.
Beze için yumurta aklarını ve tuzu önce düşük sonra yüksek devirde çırpın. Katılaşmaya başladığında şekeri ilave edip beze kalıp gibi oluncaya kadar çırpın. Öyle ki kabı ters çevirdiğinizde içinden dökülmeyecek kıvamda olmalı. 200 derecedeki fırında 12-15 dakika boyunca beze bisküvi rengi alana kadar pişirin. Tartı buzdolabında 4-5 saat beklettikten sonra sunarsanız, daha iyi sonuç alırsınız.