İşinizde elinizden gelenin en iyisini ortaya koymaya çabalıyorsunuz; iki kişilik çalışıyorsunuz adeta… Sabah mesai saatinden daha önce ofise gelebilecek, hatta ve hatta hafta sonları bile ofise uğrayıp yarım kalan işlerinizi tamamlayabilecek bir enerjiniz de var… Ancak 5 yıldır yaptığınız bu işte henüz hiç terfi almadınız. Çevrenizdeki insanların kısa sürede daha iyi yerlere geldiğini görmek, sizi yoruyor… O halde ne yapmalısınız? Ya da neyi yanlış yapıyorsunuz?
Çok çalışıyor olmak, terfi için tek başına yeterli değildir kimi zaman. Çevrenizde terfi alanlar, mutlaka sizin yapmadığınız ya da bilmediğiniz bir şeyi yapıyordur…
Öncelikle terfiyi hak etmek için neleri yaptığınızdan emin olmakla başlayalım:
- Her şeyden önce mevcut konumunuzun sınırlarını zorlamalı, yeni sorumluluklar ve görevler almaya hazır ve istekli olduğunuzu göstermelisiniz.
- Birlikte çalıştığınız departmandaki takım arkadaşlarınızın hangi işleri yaptığını iyi anlamalı, kritik etmelisiniz.
- Çalıştığınız yeri tanımakla işe koyulmalısınız. Şirketiniz öncelikle neleri hedefliyor? Belirli stratejileri var mı? Bu planların içinde siz ne kadar , ne ölçüde olmalısınız? Terfi ederseniz, sağlayacağınız fayda ne olur? Bunları iyi belirlemeli ve bilmelisiniz.
- Sadece talimat alarak çalışmaya alışmamalısınız. İnsiyatif alabilmek ve uygulamaya koyabilmek için de, uygun zemin ve şartları oluşturabilmeli, daha fazla sorumluluk almaya istekli olduğunuzu gösterebilmelisiniz.
- İşinizi eksiksiz ve doğru yapmalı, hızlı ve pratik çözüm üretebilmelisiniz.
Kendi kendinizin SWOT analizini yaparak, zayıf ve güçlü yanlarınızı fark edebilmelisiniz. Rakiplerinizi de bilmeli, onları nasıl geçebileceğinizi de düşünmelisiniz. - Bir çalışma hazırlarken, sadece olan verilerle yetinmemeli, “daha iyi nasıl olabilir” diye düşünerek, yapabileceğiniz iyileştirmeleri de bilmelisiniz.
İstediğiniz terfide nelerden sorumlu olacağınızın farkında olmalısınız. - Unvan bazlı değil, sorumluluk ve yetki bazlı çalışmanız gerektiğini asla unutmamalısınız.
- Mevcut becerilerinizi arttırmaya çalışmalısınız.
- Tepkili değil, etkili olmaya özen göstermelisiniz.
- Duyarlı ve rekabeti seven bir yapıda olabilmelisiniz.
- Takım oyuncusu olmalısınız, mütevazi ama profesyonel davranmalısınız.
Terfi olmakla her şey bitmiyor elbette… Aslında her şey en baştan başlıyor belki de…
Daha fazla sorumluluk, daha fazla insiyatif kullanma alanı, imza yetkisi, ekip yönetimi, daha fazla kişiyle diyalog gibi önceden çok fazla yapmadığınız şeyleri yapmaya başlayacaksınız.… Çünkü terfiyi bu kadar istediğinize göre, tüm bunları da göğüsleyebilecek cesaretiniz de olmalı…
Diyelim ki, yukarıda sayılanlardan çoğunu yaptığınıza eminsiniz, ancak sürekli yerinizde sayıyorsunuz…. Peki yanlış olan ne?
Şirketiniz de kariyer planlaması olmayabilir.
Bulunduğunuz alanda teksinizdir, yerinize yeni bir kadro açılması planlanmamıştır; terfi mekanizması da bu yüzden işlemiyordur.
Kendinizi doğru sunamamış veya pazarlayamamışsınızdır…. Evet, yanlış okumadınız. Başkalarının yaptığı ama sizin yapmadığınız bir done olabilir belki de bu: Pazarlama. Mesela müdürünüzle bir terfi için olabilecek engelleri, bu engelleri nasıl aşabileceğinizi konuşabilirsiniz; bunları konuşurken kendinizi daha iyi tanıtma şartları yaratabilirsiniz… Tabii tüm bunları etik ve vicdan değerleri çerçevesinde, kendi süzgecinizden geçirerek yapmalısınız.
Adam kayırma veya akrabalık ilişkileri dışında ilerlemek için yaratıcı olmak zorundasınız. Bunun en kısa yolu çalıştığınız yeri ileriye taşıyacak işleri düşünmek, bu tip projelerin içinde aktif yer almaktır. Bahane üreten, işi savsaklayan, işten kaçan, yaptığı işin ne olduğunu anlamadan çalışan insanların terfi ettiğini düşünüyorsanız; bunlarda ya etik dışı ilişkiler, ya akrabalık referansı ya da ‘hatırı sayılı kişiler’ veya tamamıyla şans etkili olmuştur.
Bu yüzden siz inandığınız hedefte emin adımlarla ilerleyin: “Çalışma hayatımda ne zam istedim, ne de bir terfi bekledim; çalışarak azmettim, hepsi bana kendiliğinden geldi.” diyenlerden olun.