3 Ekim 2011’de “3.Uluslararası Kırklareli Yayla Bolluk Bereket Hasat Ve Bağbozumu Şenliği” çerçevesinde düzenlenen 7’den 70’e Gökbilim Paneli ve gökyüzü gözlem etkinliğinde, Kırklareli ikinci teleskopuna kavuşmuş oldu.
Bir önceki yazımızda Vize Belediye’sinin sponsorluğunda Vize-Kırklareli’nin ilk teleskopuna sahip olduğundan bahsetmiştik. Bu etkinliğimizle ilgili yerel basındaki haberleri okuyan Kırklareli Belediyesi de, benzer çalışmayı gerçekleştirmek istedi. Bu sayede güzel bir çalışmaya daha imza atmış olduk.
Türkiye’de her ilde en az bir okulu teleskop sahibi yapmak üzere çıktığımız bu yolda, aynı ilimize ikinci defa gidiyor olmak bizleri çok sevindirdi.
A.Ü. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman, Astronom İlhan Vardar ve benim katıldığım panelde, çevre okullardan gelen öğrenci ve öğretmenlerimizle çok güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Ethem Derman’ın “Rakamların Dili Var mı?” adlı sunumunun ardından, İlhan Bey halkın dili oldu ve
Yaşadığımız Evreni Biliyor muyuz?
Evrendeki Yerimiz
Yıldızlar Kaderimizi Etkiler mi? (Burçlar)
Kıyamet Senaryoları Ne Kadar Bilimseldir?
Tanrıların Arabaları Gerçek mi? (Uzaylılar ve UFO’lar)
gibi konular hakkında soru-cevap şeklinde panelimize devam ettik.
Ben de mutfakta nasıl ayna yontmaya başladığımı, İlk Teleskobum projesinin ortaya çıkışını ve gelişim sürecini genç arkadaşlarımıza aktarma fırsatı buldum. Bu anlamda onlara bir nebze ilham kaynağı olabildiysem, ne mutlu bana.
Kırklareli Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz panelin bitişinde ise, bahçeye hemen teleskoplarımızı kurduk ve panelden çıkan öğrenciler, o an Ay gözlemi yapma fırsatı buldular. Akşam olduğunda ise el yapımı En consequence, le jeu intitule Random2Wins se revele particulierement original et devrait ravir tous les amateurs d’innovation et de machine a sous e sous mecaniques. teleskoplarımızı Kırklareli’nin eski demiryoluna diktik. Güzel havanın eşliğinde halk Ay ve kraterlerine, Jüpiter ve uydularına baktı. Çoğu ilk kez gökyüzü ile tanışıyordu. Bizim heyecanımız ise aynı şiddette idi. Sanki biz de onlarla ilk defa Ay’a bu denli yakından bakıyorduk.
Teleskoplardan birinin orada kalacağını duyunca çok sevinen insanlarla karşılaştık. Çünkü o gece orda olamayan öğrencilerine de göstermek istiyorlardı. Vize’de de bir teleskopun daha olduğunu öğrendiklerinde ise kafalarında şekillenen projeler ve etkinlikler gözlerinden okunuyordu.
Sosyal medya üzerinden tanıştığımız lakin yüz yüze görüşmediğimiz dostlarımızla o gece karşı karşıya gelip, sohbet edebilmek ise, benim için ayrıca sevinç kaynağı oldu. Türkiye’nin her ilinden değerli dostlar edinmeye başladığımı hissettim o gece. Biliyorum, bu yürekler el ele verdiğinde yolumuz bir gün gerçekten Ay’a varacak.
Carl SAGAN’ın “Halkın yararına sunulmamış bir bilim ancak mutlu bir azınlığın ayrıcalığı olabilir” sözünü destekleyerek; sosyal tesislerde tüm halkın kullanımına açık olacak el yapımı teleskopu belediyeye kazandıran, bizlere bu fırsatı veren, bu değerli çalışmaya imza atan Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan ve bizleri o gün ağırlayan Çisem Yüksel Çelik’e sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
İçinde bulunduğumuz evreni öğrendikçe, o evrendeki yerimizi kavradıkça, kendimizin farkına vardıkça, yerküre, çocuklarımız için daha yaşanır hale gelecek. Bilgi paylaştıkça çoğalacak.
Biliyoruz ki, o iki teleskop o ilde yaşayan bir çok bireyin ufkunu açmaya devam edecek.
Teleskopları diktiğimiz hiçbir ilimizde gözümüz arkamızda kalmıyor. Halkalar birbirine eklenerek büyümeye devam ediyor. Ve başımız daima ileriye, yukarıya, geleceğe bakmaya devam ediyor.