İpi Çekin Aşağıdayız

 

İpi Çekin Aşağıdayız

14 Ocak – 7 Mart 2015 Zeynep Kayan | Burcu Bilgiç

Ipi Cekin Asagidayiz

Galeri Zilberman’ın proje alanı Zeynep Kayan ve Burcu Bilgiç’in İpi Çekin Aşağıdayız isimli sergilerini duyurmaktan mutluluk duyar. Daha önce gerçekleştirdikleri bir performans üzerine kurgulanmış bu video ve ses yerleştirmesi, Galeri Zilberman’ın Mısır Apartımanı’nın ikinci katındaki mekanında 14 Ocak – 7 Mart tarihleri arasında görülebilir

Zeynep Kayan’ın da kurucusu olduğu, Ankara’daki Torun isimli bağımsız sanat alanında, geçtiğimiz eylül ayında tek gecelik bir sergi ve performans olarak gerçekleştirilen bu etkinlik, Zeynep Kayan ve Burcu Bilgiç’in birlikte yaptıkları ilk çalışma.

Bir mekanın kullanıcısıyla her karşılaşmasında yeniden ilişkilenmesini fikri üzerine temellenen performans, farklı sanat disiplinlerini, farklı mecralarla bir araya getirerek yeniden üretiyor. Birlikte yaptıkları bu tek gecelik sergi-performansta, kendi kendilerine bu mekanda geçirdikleri deneyimi üstüste bindiriyor, çıkan görüntüleri, sesleri ve hareketleri dönüştürerek birbirleriyle ve mekanla yeni ilişkiler tanımlıyorlar. Kimi zaman içeride tek başına olmanın sıkıntısına ve tekrar eden hareketin kendisine odaklanan, kimi zamansa mekanın sesleri, renkleri ve hisleriyle iletişime geçen bu işler üst üste katlanarak geçici, öngörülemez ve tekrar edilemez bir kurgu oluşturuyor. Sergideki video, fotoğraf ve seslerle, aynı mekanda ayrı ayrı deneyimlenen iki hikayenin eş zamanlı çoğaltılması, akması ve canlanması o gece gerçekleşen doğaçlama performansı şekillendiriyor. Kayan’ın alt katta gitarıyla yaptığı ses kayıtları, Bilgiç’in üst katta yaptığı hareket araştırmalarıyla bir diyaloğa girerek yeni bir hikayeye dönüşürken; daha önce mekanda sabitlenmiş bütün sesler, görüntüler ve hareketler birbirlerine katılarak, bozuluyor, değişiyor ve yeni bir canlılıkla seyredenin gözü önünde tekrar hayat buluyor.

İsmini, parçası oldukları bu ortak mekanın kapısına astıkları bir bilgilendirme notundan alan bu performans, izleyiciyi sadece mekana değil, yaratıcı düşüncenin derinliklerine de davet ediyor. Bu performansın kayıtları ve parçası olan diğer ses ve video çalışmalarının oluşturduğu yerleştirme, Galeri Zilberman’in proje alanında 7 Mart 2015 tarihine kadar izlenebilir.

Zeynep Kayan (d. 1986, Ankara) Bilkent Üniversitesi, İletişim ve Tasarım Bölümü’nden Lisans, Hollanda’nın Utrecht kentindeki MaHKU’nun Güzel Sanatlar Bölümü’nden de Master diploması bulunmaktadır. İlk kişisel sergisini şubat 2013’te Galeri Zilberman’da (eski Cda-Projects) açmıştır. Ankara’daki bağımsız sanat alanı Torun’un kurucularındandır. Bülent Erkmen danışmanlığında Bil’s markası için gerçekleştirdiği projenin yanında, Tekinsiz Karşılaşmalar, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi ve Offside Effect, 1. Tiflis Trienali, Gürcistan Ulusal Müzesi’nin de aralarında bulunduğu pek çok karma sergide yer almıştır. Birçok özel koleksiyonda çalışması bulunan Kayan, Galeri Zilberman tarafından temsil edilmektedir. Ankara’da yaşamakta ve çalışmaktadır.

Burcu Bilgiç (d. 1987, Ankara) Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Hareket ve performans alanındaki bağımsız çalışmalarına kendi koreografilerini üreterek ve yaratıcı performansçı olarak farklı sanatçıların projelerinde yer alarak devam etti. Diyalog 1 (Torun,2013), Le basar (Goethe Institut- Ankara, 2013) , Cankurtaranların Akşam Yemeği (Torun, 2013), No.2: Alexithymia (Salt Ulus, 2014) bunlardan bazılarıdır. 2013-2014 döneminde bağımsız sanat alanı Torun’un parçası olarak üretim mecrasını video ve fotoğraf yoluyla çeşitlendirme olanağı yakalayan Bilgiç, hareket halindeki beden ve onun temsili üzerindeki araştırmalarına devam etmektedir.

İstanbul’da yaşamakta ve çalışmaktadır.
Daha fazla imaj ve bilgi için Zeynep Temiz ile iletişime geçebilirsiniz: zilberman@galerizilberman.com

İstiklal Cad. Mısır Apt. No:163 K.3 D.10, 34433 Beyoğlu / İstanbul, Turkey t: +90 212 251 1214 f: +90 212 251 4488 • www.galerizilberman.com

İpi Çekin Aşağıdayız

Performans, Torun, Ankara, 2014

Önceki İçerikDevrim Erbil “Mevsimler” Sergisi
Sonraki İçerikAşkın Tadı Tuzluymuş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz