2011 sonbaharında Kafkaslar seyahatimdeki keyifli duraklardan biri idi Batum.
İstanbul’dan motosiklet ile yola çıkmış ve hızlı bir şekilde Gürcistan’a ulaşmayı hedeflemiştik. Böyle olunca da Gürcistan sınırından girdiğimizde bizi karşılayan bu hareketli şehir gözümüze ayrı bir güzel görünmüştü.
Türkiye’den Gürcistan’a girmek çok kolay. Vize almanıza gerek yok, biz gittiğimizde sadece pasaport ile giriş yapılabiliyordu. Hatta pasaportsuz sadece kimlikle geçiş için iki ülke anlaşmış ancak henüz sınırlara bunun resmi bildirimi yapılmamıştı. Bilgi tazelemek için Gürcistan’a gitmeden konsolosluğu arayıp son durum bilgisi almakta fayda var.
Batum’u anlatmaya başlamadan önce Gürcistan hakkında kısa birkaç bilgi vereyim. Rusya’nın dağılmasından sonra bunun negatif etkilerini yaşayan ülkelerden biri. Komşuları ile bu nedenle arasında sorunlar var. En sevdiği komşusu Türkiye bu nedenle. Yeni Gürcistan çok hızlı bir değişim içinde. Bütün yollar yeniden yapılır, şehirlerde büyük inşaatlar ve eskileri yenileme çalışmalarına büyük yatırımlar yapılmış. 5 sene sonra yeniden gidersem çok farklı bir Gürcistan göreceğimden eminim.
Gürcistan coğrafya olarak da çok farklı bölgelere sahip:
Karadeniz kıyısında Batum’un da içinde bulunduğu Adjara bölgesi yeşillik ve deniz kıyısında,
Rusya sınırı çok yüksek dağlarla korunuyor. Hatta Kazbegi Avrupa’nın en yüksek noktası ve tüm bu sınır kış sporları ile ünlü,
Ülkenin aşağıdaki Azerbaycan sınırı ise yarı çölleşmiş bölgelerden oluşuyor.
Çok kısa mesafeler içinde farklı iklimleri bir arada görebiliyorsunuz. Bu nedenlerle de iyi bir mutfağı ve renkli bir kültürü var.
Batum Türkiye sınırına yakınlığı nedeniyle Türklerin yoğun ilgisi altında. Buradaki inşaatların çoğunu da Türkler yapıyor. Batum, kumarhaneleri ile yakın gelecekte o bölgenin Las Vegas’ı olmayı hedefliyor. O zaman sizi tanımayacağız casino diyorlarmış Türklere .
Karadeniz’e kıyısı olmasına rağmen bizim Karadeniz sahil şeridinden çok farklı olarak geniş düzlüklere ve plajlara sahip, bu nedenle de deniz turizmi için de bölgenin ilgi merkezi olmuş durumda. Plajları son derece taşlı-çakıllı ben çok sevmedim. Ege sevdalısı biri olarak Karadeniz’den denize girmek beni cezbetmedi ama, tabii ki, o bölgeye yakın yaşayanlar için bulunmaz bir nimet.
Sınırdan geçer geçmez coğrafyanın değişmesi sizi şaşırtsa da, zamanla alışıyorsunuz. Batum tam da bir sayfiye şehri havasında. Şehrin ana merkezinde büyük uluslararası otel zincirlerinin kumarhaneli dev büyüklükte yüksek otelleri görüntü kirliliği yaratıyor. Deniz kıyısı ve denize paralel oteller bölgesi yeniden inşa edilmiş. Pırıl pırıl, iyi organize edilmiş ve oldukça şık. Merkezden birkaç sokak uzaklaşınca ise eski Batum sizi karşılıyor.
Eski Batum’da mimarisi güzel olmasına rağmen binalar çok eski, yıkık dökük. Ancak restorasyon ve yenileme çalışmaları hemen hemen her yerde. Çok kısa zaman sonra Batum’un yepyeni bir yüzü olacağı kesin.
Batum’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
Batum şehir merkezi oldukça küçük. Birgün içinde tamamını gezebilirsiniz görülecek yerlerin. Zamanınızın geri kalanını da denizde ya da kumarhanelerde geçirebilirsiniz.
- Batumi Bulvarı: Şehrin merkezindeki cadde. Büyük oteller ve görülecek yerler bu cadde üzerinde ya da yakınında
- Ferris Wheel: Deniz kenarında büyük bir dönme dolap.
- Stalin Müzesi: Eğer Gürcistan’ın tamamını gezmek istiyorsanız Gori’deki Stalin Müzesini tercih etmenizi öneririm. Ancak tek durağınız Batum ise burayı ziyaret edebilirsiniz.
- Batum’da farklı dinlerin ibadethanelerine yakın mesafelerde görebilirsiniz. Cami, ortodoks kilisesi, katolik kilisesi gibi…
- Old Food Shop: Bu eski ismi olsa da Batumi bulvarı üzerinde dışında harika işlemeleri olan bir bina göreceksiniz, bu bina o bina.
- Ve tabii ki sahil şeridi ve oradaki büyük park ve bahçeler mutlaka ziyaret edilmeli.
Batum’a Yakın Görülcek Yerler
Batum’da yapılacak çok birşey olmadığı için yakın çevresine küçük geziler yapabilirsiniz.
- Botanik Bahçesi: Gördüğüm en büyük botanik bahçesi, dünyanın heryerinden örnekleri göreceğiniz ve gezmekten zevk alacağınız bir yer. Minimum 2-3 saat ayırmalısınız. Bahçe içinde shuttle ile gezmezseniz 1 gün bile yetmeyebilir.
- Sarpi Kalesi Türk sınırına yakın ve Gonio Kalesi
- Kvariati: Denize girmek için tercih edebileceğiniz Batum’a yakın küçük bir şehir.
Batum’da Ne Yenir?
Gürcistan mutfağı tam benim damak tadıma göre. Hamurişleri ve et yemekleri yanında da nefis şarap.
- Haçapuri: Karadeniz pidesine benzeyen bol hamurlu, bol tereyağlı Gürcistan pidesi. Adjara usulü ve Gürcü usulu farklı pişiriliyor, ikisini de denemelisiniz.
- Hınkal: Yumruk büyüklüğünde mantı. Etlisi, sebzelisi çeşit çeşit…
- Armut suyu ve aklınıza gelebilecek farklı meyva sularından yapılmış rengarenk gazozları
- Kırmızı muhteşem şarapları
Batum’a Hangi Mevsimde Gidilir?
Yaz sezonu tabii ki Batum için uygun mevsim, eğer deniz için gidiyorsanız. Ancak tam hasat zamanı giderseniz hem havalar biraz daha serinlemiş olur hem de her türlü meyvanın tadına bakabilirsiniz.
Benim gibi boğazınıza düşkünseniz, Gürcistan’a gitmek sizi çok mutlu edecektir. Birkaç yıl sonra gitmek, inşaatların biraz daha azalmasını beklemek daha iyi bir tercih olabilir.
Söylemedi demeyin; Gürcistan yakında çok turistik bir yer olacak.