Filantropi (Philantrophy) – Hayırseverlik

Açlık, fakirlik, savaş günümüzün büyük insanlık sorunları… Gelecekte daha iyi şeyler olmasının önündeki en büyük engeller… Kabul edilemez koşullar… Artık açıkça görülüyor ki, bunların önlenemediği bir dünya düzeninde, pek öyle ekolojik değişimler, uzaylılar falan değil, insanlar birbirini yok edecekler.

Günümüzde pek çok insan, sürdürülebilir küresel gelecek için etik değerlere olan duyarlılığın artırılmasını ve uluslar arası bir hukuki düzenin kurulmasını gerekli görüyor. Bu tür söylemler, organizasyonlar, çabalar artıyor.

Yüzleştiğimiz uluslar arası ve sosyal problemlere gerçekten çözümler üretmek istiyorsak, dünyayı ve kaynaklarını tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul etmemiz gerektiğine dayanan bir bakış açısı hızla yükseliyor.

Tüm kötü kullanımına rağmen, dünyamız aslında hala zengin kaynaklarla dolu. Problemlerimiz kaynakların kıt olması değil,  onları yönetemememizden, etkin, akılcı ve adil kullanma konusundaki beceriksizliklerimizden kaynaklanıyor.

Bu doğrultuda sürekli konuşuluyor, politik, siyasi söylemler üretiliyor ve teknoloji sürekli geliştiriliyor. Ancak dengesiz dağılımlar yüzünden ve kaynakların paraya dayalı paylaşım düzeninin yarattığı güç dengeleri, sömürü sistemleri nedeniyle pek böyle hayırlı işlere bakılamıyor.

Sömürgen güç odaklarınca pompalanan, iyice köpüklendirilen karmaşalarla, insanlar, toplumlar arasındaki huzursuzluk, tatminsizlik, bunalım, gerilim, endişe bilinçli ve kasıtlı olarak arttırılıyor.

Özellikle metropollerde yaşayan insanlar artık, paranın, para kazanma, harcama biçimlerinin yaşam kalitesini arttıramadığını, aksine azalttığını, hatta yok ettiğini fark ediyorlar. Çoğunlukla gelecekle ilgili mutsuz ve karamsarlar. Çok gelişmiş teknolojilere sahip olunmasına, daha da gelişeceği kolaylıkla tahmin edilmesine rağmen, sosyal ve ekonomik açılardan refah artışı ve bunu sağlayacak koşullara dair beklentiler aynı hızda ve şekilde gelişemiyor.

Dünyamız ve insanlık barışçı ve uygulanabilir çabalara ihtiyaç duyuyor. Karşı karşıya olduğumuz insanlık sorunları, yeni yaklaşımların, değerlerin yükseltilmesi, yüceltilmesiyle aşılabilir inancı yayılıyor.
Filantropi bunlara çare olabilecek ve giderek yükselen bir değer…
Önemi her geçen gün daha fazla anlaşılan bir yaklaşım olarak parıldıyor, umut veriyor.

Filantropi (hayırseverlik, bağışçılık); “Dünyanın bize verdiklerini, dünya insanıyla paylaşmak´´ felsefesine dayanıyor. Hızla küresel sorunlar haline dönüşen insanlık problemleriyle ilgilenmeyi, onlara çözümler bulmayı ve eyleme geçmeyi teşvik ediyor, örgütlüyor. 
Dünyada her geçen gün etkinlikleri artan sivil toplum örgütleri ve özellikle vakıflar bu anlayışla faaliyet gösteriyorlar. 35 Milyar dolarlık varlığı ile halen dünyadaki en büyük filantropi kuruluşlarından biri Gates Vakfı. Ülkemizde ise Sabancı Vakfı, bizzat Güler Sabancı´nın öncülüğünde bu konuyu, kavramı resmen dile getiriyor ve örnek çalışmalar yapıyor.  

Gençler kariyer gelişimlerini çoğunlukla; ‘büyük, kurumsal bir şirkette önce staj, sonra iyi bir iş’ hayal ve beklentisine endekslemiş durumdalar. Onları bu kavramla tanıştırıyor, sivil toplum örgütlerinin, vakıf projelerinin çok önemli fırsatlarla dolu olduğuna dikkat çekmek istiyorum. 

Geleceğin önemli işlerinden bazıları da “yeşil yakalı” hizmet alanlarında bekliyor.

Önceki İçerikKızarmış Yeşil Domatesler
Sonraki İçerik(göl)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz