Eylül Ayı İçin Kitap Önerileri

Sonbahar geldi. Daha çok kitap vakti şimdi… Ruhunuzu saracak, kahvenizi, çayınızı alıp, yudum yudum okuyacağınız kitaplardan üç tanesini sizin için seçtik.

Kitap Adı: Sorun Bendeymiş
Yazar Adı: Pinkfreud
Yayınevi: Okyanus Yayınları-Dizüstü Edebiyat Serisi
Sayfa: 272 sayfa
 
İlk yayınlarından itibaren takip ettiğim seri olarak, dönem dönem her okuduğum kitabı sizlerle paylaşıyorum. Son zamanlarda moda olan twitter ve bloglar aracılığıyla bu yazarların yazılarını takip edenler bilir. Ben internetten takip etmeme rağmen, romanların hepsini okuyarak eğlendiğimi itiraf etmeliyim.
 
Bu kitabın yazarını daha önceki “Sorun Bende Değil, Sende” adlı kitabını okumuştum. Kitap, yirmi üç yaşındaki bir genç kızın üniversite, iş ve özel yaşamını anlatıyor. Genç kız, yaşadıklarını, hayata bakış açısını ve en önemlisi ikili ilişkilerini yalın bir halde kendini sorgulayarak okuyucuya sunuyor.En güzeli de, her bölümün sonunda “kendime not” ile bitirmesi oluyor.
 
Kitaptan “kendime not alıntısıyla” bitiriyorum:
 
“ En yakın hissettiğin insanlar, gün gelir senden habersiz uzaklaşırlar.”

Kitap Adı: Sürgün ve Hürriyet- Paris’te Bir Jön Türk
 
Yazar Adı: Emre Caner
 
Yayınevi: Kapı Yayınları
 
Sayfa: 303
 
Türü: Roman
 
Yazarımızın önceden basılmış iki kitabını da okumuştum. Her ikisinde geçmiş tarihimizde unutulmuş kişilerin hayatlarının izini sürerek bizlere kurgulayarak okumamızı sağlamış olması nedeniyle takipçisiyim. Bu sefer de Kızıl Sultan olarak bilinen Abdülhamit dönemindeki bir avuç Jön Türk’ümüzün Paris’teki çileli yaşamını anlatıyor. Roman da Paris’in bohem hayatını ve Avrupa’yı saran Özgürlük tartışmalarıyla beraber Jön Türklerden İhsan Sadık olan baş kahramanımızın kendisiyle olan iç kavgasını, sürgünlüğün ne kadar zor olduğunu ve aşkını, idealini bizlere anlatır. O döneme ait hürriyet için kalemiyle savaşmış, ve çoğunu unuttuğumuz kişileri de hatırlatır. Okudukça o günden bu yana hiçbir şeyin değişmediğini ne yazık ki anlıyorsunuz. Bence bu romanı okuyarak, bazı kaybettiğimiz hislerimizin biraz olsun kıpırdanmasına müsaade etmeliyiz diyerek kitaptan alıntıya yer vermek istiyorum:
 
“Ama bu sürgünlük, bu belirsizlik, memlekete dönmek için bavulunu yarın toplayacakmış gibi diken üstünde oturmak bir şehirde… Ya da bir mezarlığın önünden geçerken bedeninin o yabancılar arasında çürüyeceğini düşünmek… Öldürüyordu insanı…”
 
Kitap Adı: Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları-SU
 
Yazar adı: Buket Uzuner
 
Yayınevi: Everest Yayınları
 
Sayfa: 329
 
Yazar, kitaba başlarken iki ayrı yazardan alıntıyla geçiş yapmış. Biri Yusuf Has Hacip’ten diğeri Jose Saramago’dan. İlk dikkatimi çeken bu oldu. Konusuna gelince günümüzde devamlı manşetlerde ve görsel medyada karşımıza çıkan kadınlara karşı işlenen şiddet baz alınarak Şaman gelenekleriyle kurgulanmış polisiye macera olarak okuyucuyu sürükleyici ve bilgilendirici bir roman çıkmış. Romanda ayrıca din ve mezhep farklılıklarından mağdur olan kişilerin aşkları da ele alınarak geleneklerden acı çeken insanların hikâyesine de değinerek hüzünlü bir konuya da parmak basmış. Yer yer yazarımız Kutaga Bilgi adlı kitaptan güzel alıntılar yaparak okuyucunun yürek gözüne hitap etmiş. Şamanlıkla ilgili bilgilerle geleneklerimizden bugüne kadar gelen bazı inançlara da değinmeyi ihmal etmemiş. Bu kitabının devamını da sabırsızlıkla beklediğimi söylemeliyim.
 
Romanda en çok beğendim cümle; “Bilgini mutluluk için kullan. Dünyanın merkezi tabiattır. O da kadındır.”

Önceki İçerikVolkandan Doğan Ada “Santorini”
Sonraki İçerikİki Gezgin, İki Motosiklet, 100 Gün, 1 Kıta:Hello Afrika-2

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz