Çocukların Gözlerinden Teog Sınavı

“Sınavlar neden bir canavara, bir korku tüneline ya da bir süpürgeli cadıya benzer? Aslında öğrendiklerimi biliyorum ve onlar hakkındaki soruların cevaplarını da biliyorum. Fakat iş sınavda onlarla yüzleşmeye gelince buz kesiliyorum. Bildiğim doğruları da unutuyorum.”

Bütün bunları düşünmeyen çocuk yoktur. Buna sınav stresi mi dersiniz ya da panik atak geçirmesi mi? bilemem… Tek bildiğim şey, var olan zorluklarda aşmamız gereken olaylar da basitleştirmeyi bize öğretmemelerinden kaynaklanır. Sınavları bir yumurtaya benzetmek yerine bir canavara benzetmemiz işte bu yüzden.

çocukların gözlerinden teog

Çocuklarla TEOG öncesi yaptığım 1 saatlik grup çalışmasında onlara zorluklara başka açından yani olumlu açıdan bakmayı öğretmeye çalıştım.

Soruları cevapladıkça kendilerini buldular.

Eğer, TEOG bir nesne ya da bir varlık olsaydı ne olurdu?

Önce çok zorlandılar, hiç bu açıdan olaylara bakmadıklarını gözlerindeki şaşkın bakışlardan anladım. Sonra hepsinden yazmalarını ya da çizmelerini istedim.

Yavaş yavaş düşünceler akmaya başladı.

“Turuncu bir yumurta, kırmızı bir anahtar, beyaz bir kuş, çiçekli bir dağ, 3 gözlü sevimli bir canavar, küçük bir sinek…”

Geliyoruz diğer soruya…

10 yıl sonra kendinizi hangi mesleği yaparken hayal ediyorsunuz ve bu mesleği yaparken mutlu musunuz?

Şimdi oldu mu? der gibi bakıyorlar. Daha biz hayatımızdaki en önemli sınava girmeden bu soru sorulur mu?

Tabii ki olmaz, sizi 10 yıl sonraya ışınlamak ve orada nasıl görüneceğinizi hayal etmenizi istemem sadece filmlerde olur. Fakat bu hayatta aslında bizler kendi filmimizin kahramanları değil miyiz? Şimdiden kendimiz ile ilgili senaryo yazamaz mıyız? İnsan düşünce ve hayalleri ile her yere sınırsızca gidemez mi? Bu yüzden bedava kesilmiş hayal biletleriniz kullanmalısınız diyorum.

Ne yaptığınız ve hangi işle ilgilendiğiniz dışında keyifle ve tutkuyla yaptığınız bir işi bulmayı hedefleyin. Bu ünlülerin kıyafetlerini diktirmek için sıraya girdiği bir terzi olabilir ya da kapısından içeri girdiğinizde opera çalan, raflarında kitaplar olan bir kasap ta olabilir. Hatta tavukları ile organik yumurta üreten ve bu konuda en faydalı ürünü tüketicilerine sağlayan e-market yaratıcısı da olabilirsiniz. Seçim sizin ve hayatınız seçimleriniz ile gerçeğe dönüşecektir.

Bütün bu gerçek örneklerin ortak noktası, sevdikleri şeyleri öğrenmekten asla vazgeçmemeleri ve yaptıkları işleri severek yapmaları.

Konuşmanın sonunda TEOG ile nasıl baş edeceklerini biliyorlardı. Çünkü onların hayalleri ve başarmak için özgüvenleri vardı.  Farkındalığı olan ve ne olmak istediğini bilmek kişinin en büyük sınavıdır aslında. Yaşam öğrendikçe ve güzel işler ürettikçe güzeldir. Hele bir de bunları tüm insanlarla  paylaşıyorsanız işte size sınav puanınız. 100 üzerinden yıldızlı sevenleriniz olacaktır.

Zeliha Dağhan

Öğrenci ve Kariyer Koçu

Önceki İçerik“Yapmamayı Tercih Ederim”, Katip Bertleby, Herman Melville
Sonraki İçerikKonuşan Resimler – “Ebedi- Edebi” Sergisi Fulya Sanat’ta
Zeliha Dağhan
Barış Manço’nun “Dağlar Dağlar” şarkısının çıktığı zaman diliminde dünyaya "Merhaba" demişim. Okumayı, yazmayı, şarkı söylemeyi ve gerçek yaşam hikayelerini izlemeyi çok seviyorum. Genç görünmek ve gençlerle birlikte olmak bana Öğrenci ve Kariyer Koçluğu yolunu açtı ve mesleğimde keyifle çalışmaya devam ediyorum. Yazar değilim fakat bildiklerimi yazarak paylaşıyorum.“İnsan insanın merhemi olur” öğretisiyle yaşamdan aldıklarımı sevgiyle size veriyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz